Pod katafalkem s bílou rakví Fischerové stála či byla položena řada věnců - od prezidenta ČR Miloše Zemana, od obou komor parlamentu, od Českého rozhlasu, Divadla na Vinohradech, Českého helsinského výboru, Herecké asociace, Ministerstva kultury, Knihovny Václava Havla, Divadelního ústavu, Laterny Magiky, Národní rady zdravotně postižených, ředitelství zpravodajství ČT a řady dalších institucí i osobností.

Rozloučit se s Táňou, která 25. prosince loňského roku podlehla rakovině, dorazili Dagmar Havlová, Marta Kubišová, Jan Kačer, Olga Sommerová, Ondřej Kepka i řada osobností veřejného života, zástupců politických stran nebo třeba někdejších prezidentských kandidátů z voleb, v nichž kandidovala právě i Fischerová - třeba Jiří Drahoš či Vladimír Franz.

CELÝ ZÁZNAM: Pohřeb herečky a aktivistky Táni Fischerové (†72)

Video
Video se připravuje ...

CELÝ ZÁZNAM: Pohřeb herečky a aktivistky Táni Fischerové (†72) Aleš Brunclík

Fischerová se narodila v Praze, jejím otcem byl divadelní režisér Jan Fišer, který byl za války vězněn v Terezíně a Osvětimi. Fischerová studovala herectví na Janáčkově akademii múzických umění, školu ale nedokončila. Během své herecké kariéry působila v Činoherním klubu, ze kterého ale musela v roce 1973 odejít. Čtyři roky odehrála v Divadle Jiřího Wolkera, odkud odešla po narození syna Kryštofa. Musela se vyrovnat s jeho postižením a profesi přizpůsobit rodině. Stálé angažmá už nevzala. Hostovala v různých divadlech a měla štěstí. Dělala s Evaldem Schormem třeba v Černém mnichovi nebo ve Vivisekci, pracovala s Janem Kačerem.

Filmy točila s Antonínem Mášou, Jaromilem Jirešem, Miloslavem Lutherem nebo Karlem Kachyňou. Na filmovém plátně se poprvé objevila pod režijním vedením Vladimíra Čecha v československém dramatu Kohout plaší smrt v roce 1961. Hrála také například ve filmech Hotel pro cizince (1966), Lev s bílou hřívou (1986) nebo Svědek umírajícího času (1989). Po roce 1989 se objevila například v seriálu Konec velkých prázdnin (1994).

V roce 2002 byla jako nezávislá na kandidátce Unie svobody-DEU zvolena do Poslanecké sněmovny a do roku 2006 působila ve výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu či stálé komisi pro kontrolu činnosti BIS. V roce 2006 kandidovala na Praze 2 do Senátu, postoupila do druhého kola. I další pokus o návrat do Sněmovny byl neúspěšný.

V posledních letech si lidé herečku Táňu Fischerovou spojovali především s její charitativní činností. Byla také vyhledávanou recitátorkou a moderátorkou nejen charitativních akcí. Koncem března 2013 se stala předsedkyní Českého helsinského výboru a byla ve vedení Národní rady osob se zdravotním postižením, členkou organizace Amnesty International nebo správní rady Nadace Vize 97. S Martou Kubišovou a Janem Kačerem moderovali televizní Adventní koncerty.

VIDEO: Vlastimil Harapes: Co se mu nelíbilo na zesnulé Táně Fischerové (†72)?

Video
Video se připravuje ...

Vlastimil Harapes: Co se mu nelíbilo na zesnulé Táně Fischerové (†72)? Aleš Brunclík

Fotogalerie
108 fotografií