Novinku umožnilo propojení portálu Brno iD s osobními stránkami uživatele, které jsou potřeba pro parkovací oprávnění. Uživatelé museli kvůli zřízení osobních stránek dosud chodit na úřad.

„Obracelo se na nás značné množství Brňanů, kteří měli zájem o propojení osobních stránek uživatele s Brno iD. Rozhodli jsme se jim vyjít vstříc a přidat tuto službu do jednoho městského účtu,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková (ODS). Na portálu je zatím asi 130 tisíc účtů, z nichž kolem 80 tisíc je ověřených.

Parkovačky i pro příbuzné

Díky propojení cesta na úřad odpadne, přes ověřený účet na Brno iD si lidé rychle zřídí osobní stránku, k získání parkovacího oprávnění jen musí naskenovat technický průkaz vozidla.

„Přes tento účet mohou ale lidé získat i parkovací oprávnění pro návštěvníky. Hodí se jim to v případě, že vlastní auto nemají. Umožní ale zaparkovat řemeslníkům nebo třeba rodině,“ uvedl radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS.)

Sport i jízdenky

Na Brno iD je možné si vyřídit na jednom místě nejen parkovací oprávnění, ale i současné služby jako úhradu poplatku za odpad nebo nákup jízdenky na městskou hromadnou dopravu i vstup na některá brněnská sportoviště.

„Lidé z jediného účtu mohou vyřídit celou řadu věcí, kvůli kterým museli dřív jít osobě na úřad a stát frontu u přepážky. Snažíme se zjednodušit přístup k městským službám a zkrátit čas, který lidé musí věnovat při vyřizování administrativních záležitostí,“ řekl Koláčný.

Časem i občanky

Podle něj chce město doplnit na portál Brno iD i možnost získání vstupného na další sportoviště nebo nákup vstupenek do kulturních organizací, jako jsou například divadla. Časem by město rádo přidalo i vyřizování občanských a řidičských průkazů, vše se ale teprve řeší.

Brno založilo elektronický účet před dvěma lety. Loni přes něj lidé poslali například za odpad kolem 50 milionů korun. Portál Brno zvítězil v minulém roce v celostátní soutěži Zlatý erb v kategorii Smart City a elektronická služba.

VIDEO: Někdo si s parkováním halvu neláme.