Jakubova maminka Petra (39) s manželem hodně toužili po miminku. Nějakou dobu to nešlo, proto žena podstoupila umělé oplodnění. To se podařilo na druhý pokus. U plodu však lékaři diagnostikovali kritickou vývojovou srdeční vadu.

Petře k tomu praskla v osmém měsíci těhotenství plodová voda. „Vrtulníkem nás transportovali do Prahy a už desátý den po narození operovali Kubíkovi na specializovaném pracovišti srdíčko,“ vzpomíná Petra.

Dodnes ho krmí

Po dalších dvou týdnech lékaři Kubíka pustili domů. Byl malinký, hubený, nedonošený. Ve třetím měsíci začali rodiče pozorovat, že se málo hýbe. „Hlavičku otáčel jenom na jednu stranu, ručičky zatínal v pěsti, tělíčko míval prohnuté do luku,“ říká maminka. Syna dodnes krmí, mění mu také pleny. Kubík bývá unavený, neurotický, nespí.

Video
Video se připravuje ...

Prognóza Jakuba (7) byla velmi zlá. Dnes už se postaví na vlastní! Karel Janeček, Blesk

První slovíčka

„Lékaři předpovídali, že nikdy nebude chodit. Dík intenzivním opakovaným neurorehabilitacím se ale dnes pohybuje na invalidním vozíku. Na krátkou vzdálenost zvládne i chůzi, také se naučil prvních pár slov,“ raduje se hrdá maminka.

Na intenzivní neurorehabilitace rodina vynaložila, zatím vždy z vlastních zdrojů, stovky tisíc, a to hlavně na úkor extrémního pracovního vytížení Kubíkova otce. Desítky tisíc potřebuje rodina i na letošní další specializovaný neurorehabilitační program. Loňský ročník akce Ostrava Zpívá Gospel vydělal pro Kubu 50 tisíc korun. Určeny jsou právě na rehabilitaci.

Co Kubu trápí?

Dětská mozková obrna (DMO) je trvalá porucha hybnosti provázená abnormálním svalovým napětím, vzniká na podkladě jednorázového poškození mozkové tkáně. Nejvýraznějším projevem této nemoci je ochrnutí. V Česku jí trpí přes 10 tisíc dětí.

Pomůžete také?

Bankovní účet Stromu přání pro Kubíka: 115-7609680247. Kód banky: 0100, VS: 4085123.

Konečně se zapojil stát

Sanatoria Klimkovice se nyní připravují na zásadní změnu v poskytování intenzivních neurorehabilitací, jež mají od letošního roku začít dětem s DMO platit zdravotní pojišťovny. „V lázních je vše připraveno, teď záleží jen na tom, jak rychle se podaří uzavřít nezbytné smlouvy se zdravotními pojišťovnami,“ řekla mluvčí sanatorií Ivana Gračková.