Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Magdalenka (4) vběhla pod auto: Měsíce strávila jako „spící panenka“ v kómatu! Pak se stal zázrak

Autor: dce - 
9. ledna 2020
05:01

V létě Magdalenka oslavila své čtvrté narozeniny. Necelé tři týdny poté se jí i její rodině zcela změnil život. V lese vyběhla na silnici, kde ji srazilo pomalu jedoucí auto. Život jí zachránila mimo jiné i ředitelka základní školy, která zrovna jela kolem. Ačkoliv byla holčička rychle transportována do nemocnice, utrpěla vážné poškození mozku a nějakou dobu byla i ve vigilním kómatu.

Dcera Verči a Ládi Magdalenka byla odmala divoká, veselá a chytrá - ráda běhala, tancovala, zpívala, a dokonce hrála divadlo. Tři týdny po svých čtvrtých narozeninách loni v červenci byla s příbuznými v lese mezi Kunvaldem a Bartošovicemi v Orlických horách. Při sbírání hub ale dívenka náhle vyběhla přímo na silnici, která vede mezi lesy, kde ji srazilo auto.

„Byl to mžik, vteřina, kdy nikdo nestihl zareagovat – přestože jel řidič velmi pomalu, neměl šanci se jí vyhnout. Teď přišel boj o její život, protože první minuty jsou rozhodující. Díky bohu tudy zrovna jela ZŠ speciální Neratov z výletu a paní ředitelka Broňa Havlíková ml. Magdičce zachránila život - společně s hasiči z Žamberka a Bartošovic, kteří ji resuscitovali,“ popisují na facebooku zakladatelky benefičního projektu Dej kus štěstí Dominika s Jitkou.

Během patnácti minut přistával v blízkém Žamberku vrtulník, který dívku transportoval do fakultní nemocnice v Hradci Králové na kliniku anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny. Čtrnáct dní bojovala o život s nepříliš pozitivní prognózou - utrpěla totiž těžké poranění mozku.

„Když ustoupil otok mozku, lékaři sdělili, že ve vigilním kómatu může, jako spící panenka, zůstat po celý svůj život. Rodiče se však nedali a s obrovským odhodláním s ní okamžitě začali pracovat.“

Věděli, že je třeba Magdalenku rozhýbat do roka od úrazu, aby byly její šance na uzdravení co nejvyšší. Rodiče nastudovali bazální stimulaci, vyzkoušeli nejrůznější terapie včetně hyperbarické komory, která dívence moc pomohla. Stejně jako rehabilitace v Hamzově léčebně. Magdička se po několika měsících probrala z vigilního kómatu!

„Co byla ale ,komplikace', když se tohle stalo, maminka byla těhotná, takže péči v nemocnici na sebe musel hlavně přebrat tatínek. V prosinci se narodila sestřička Bronička, která se jmenuje podle zachránkyně Magdičky,“ vypráví Dominika s Jitkou.

Podle nich už je vidět, že Magdička dělá pokroky. Jenže kvůli dýchání přes tracheostomii a výživu přes PEG songu může jen do některých rehabilitačních zařízení. Rodiče pro ni chtějí tu nejintenzivnější možnou léčbu, kterou mohou získat.

I proto se Dominika s Jitkou obrátily na veřejnost, kterou prosí o pomoc s finančním zajištěním. „Všichni statečně bojují – včetně Magdalenky, která až neskutečně spolupracuje. Nevzdávají se a koukají hlavně dopředu. Ta rodinná soudržnost je neuvěřitelná a láska by se tam dala krájet. Magdalenka nádherně reaguje na emoce, cítí rodiče a je vidět, že žít moc chce – tak jak nejlíp to půjde. Proto DEJME KUS ŠTĚSTÍ!!!“

Pomoci můžete i vy - buď zasláním částky na transparentní účet nebo potřebnými materiálními příspěvky, jako je nyní například rehabilitační žíněnka.

prostekaja@post.cz ( 9. ledna 2020 22:04 )

Nikdy neříkej nikdy. Tohle se může stát a ještě přidávat sůl do rány, tak to dělá jen idiot. 👎

kralovna-vsech-mori ( 8. ledna 2020 19:31 )

Je k tomu diskuse, tak jim pošlu nějakou korunu.

Zobrazit celou diskusi