Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

170 mrtvých po pádu letadla v Íránu: Technická závada? Nesmysl! Letecký expert promluvil o nehodě boeingu

Autor: dce, ČTK - 
8. ledna 2020
08:36

Více než 170 mrtvých si vyžádala nehoda ukrajinského dopravního letadla v Íránu. Letoun havaroval krátce po startu z letiště, podle místních úřadů může za neštěstí technická závada letadla. Takto rychlý verdikt se ale příliš nezdá leteckému publicistovi Martinovi Salajkovi, který České televizi popsal jiné možné příčiny pádu letadla.

Do černého rána se ve středu probudili lidé na východě. Letoun ukrajinských aerolinek havaroval krátce po startu v Teheránu. Podle íránských i ukrajinských úřadů na palubě zemřeli všichni cestující i posádka.

Podle šéfa íránských záchranářů letoun po zřícení hořel, a proto nebylo možné přistoupit k záchranným pracím. Na místě přitom bylo nejméně 22 sanitek, čtyři záchranářské autobusy i vrtulník. Podle íránského úřadu pro letectví stroj havaroval pravděpodobně kvůli technickým problémům.

Takto rychlý závěr je ovšem podezřelý celé řadě lidí. „Rozhodně se to nedá tak rychle určit, leda že by to někdo věděl, že to způsobil. Je to nesmysl tvrdit, že to letadlo, když v podstatě před chvilkou dopadlo, že to byla technická závada. To je velmi podivné, jak rychle se s tím vypořádali. Na druhou stranu je to asi pochopitelné, protože se budou snažit tvrdit, že to byla nějaká v uvozovkách běžná příčina. Tedy technická závada nebo něco podobného, než aby přiznali, že by to mohlo být i něco jiného, ale rozhodně je to spekulace, která nebude ničím podložená v tuto chvíli,“ uvedl v ČT letecký publicista Martin Salajka v reakci na rychlé vyjádření íránských úřadů, že šlo o technickou závadu.

Média spekulovala o možné souvislosti neštěstí s eskalací napětí mezi Íránem a Spojenými státy. Americký Federální úřad pro letectví v úterý zakázal americkým leteckým společnostem operovat ve vzdušném prostoru nad Irákem, Íránem, Ománským zálivem a Perským zálivem. Úřad tak učinil poté, co Írán v noci na středu raketami zaútočil na irácké základny s americkými a dalšími koaličními vojáky.

Salajka rovněž vyvrátil, že by start a přistání letadla byly výrazně nejkritičtější momenty celé cesty. Podle dlouhodobých statistik je každá část letu stejně nebezpečná. „O nějaké malé procento ten start a přistání je nebezpečnější,“ přiznal.

Video  Amatérské video patrně zachytilo děsivý pád letadla v Íránu.  - Twitter
Video se připravuje ...

Havarovaný letoun patřil ukrajinským aerolinkám, které jsou podle Salajky mladou společností s přibližně 40 stroji. „Ta letadla jsou ale poměrně moderní, to, které spadlo, bylo údajně staré tři roky. V letadlovém parku společnosti převládají Boeingy 737, nejvíce zastoupeny právě v té verzi 800, která je relativně moderní a mladá,“ popsal publicista s tím, že model 800 byl doposud spolehlivý. Problémy začal Boeing mít až s modelem MAX.

„Technická závada, po těch letech provozu této verze, je relativně málo pravděpodobná. Spíš bych tam sázel na nějakou jinou příčinu, to znamená buďto chyba při pozemní obsluze, nebo další možnosti, které nabízí ta oblast válečného konfliktu, nebo nějaká nedbalost, ale myslím si, že ta konstrukční závada by byla až na posledním místě možností příčiny této havárie,“ uzavřel Salajka.

CtenarBlesku ( 8. ledna 2020 21:15 )

typoval bych to na friendly fire.
iranci odpalili rakety na zakladnu usa v iraku a cekali na odvetu. pak uvideli na radaru ze uz neco leti, tak si pomysleli back fire a odpalili raketu protivzdusne obrany. jenze ouha, ono to bylo civilni letadlo a ne americka raketa.

irstr ( 8. ledna 2020 17:09 )

Je to jen náhoda. Černé skříňky a mezinárodní tým vyšetřovatelů jistě v příštích měsících určí příčinu havárie, tak hlavně létejte dál a nebojte se letadel.

yokky ( 8. ledna 2020 16:27 )

plebejec ( 8. ledna 2020 14:12 )

Prý "expert" Salajka , je podobný "expert", jaký je istý M. Velek . Spadne letadlo a "experti" mají pré. Ani jeden z nich není profesionální pilot, dokonce ani technik, jsou to obyčejní fandové letadel, kterých je mnoho. Ale chápu,...publicisté se musí projevit. Nulová hodnota "expertízy". Dohady umíme i my, laici. Jsem zvědav, jak bude blekotat, až se zjistí, že to opravdu byly technická závada.

Lubomír Babáček ( 8. ledna 2020 13:47 )

Pokud v nejbližších dnech začne ve světě padat neobvykle více letadel, než je normální, tak si USA s různými nepřítely vyřizují účty podle svých zásad. Zbaběle, zákeřně a hlavně na nevinných civilistech.

Zobrazit celou diskusi