Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Zimola dal vale ČSSD, zmínil nechuť i malost. „Musíme se zbavit zátěže,“ zní ze strany

Aktualizováno -
7. ledna 2020
09:58
Autor: ČTK - 
6. ledna 2020
18:55

Jiří Zimola v pondělí rezignoval na pozici krajského předsedy ČSSD. Zimola zváží, zda zůstane členem ČSSD, i to, zda bude kandidovat za Změnu. Když ČSSD neotevře kandidátky nezávislým osobnostem, nepřežije, prohlásil.  Předseda ČSSD Jan Hamáček reagoval, že pokud se Zimola takto rozhodl, „zcela jistě pro to má nějaký důvod, a věřím, že ho brzy sdělí.“

Hnutí Změna 2020, u jehož založení Zimola byl, půjde do voleb samostatně. Zimola řekl, že na jednání předsednictva pochopil, že nemůže splnit loňský slib, že dovede ČSSD k vítězství v krajských volbách.

„Ze strany některých mých kolegů se ukázala absolutní nechuť k tomu otevřít kandidátní listinu i nestraníkům, starostům, levicovým osobnostem, lidem z občanské společnosti, kteří by mohli kandidátní listinu oživit a kvůli kterým jsme pracovali na projektu hnutí Změna 2020,“ řekl Zimola.

Podle Zimoly mají jeho kolegové „obrovský“ strach z toho, že kdyby se spojily kandidátky ČSSD a Změny 2020, mohli by přijít o lepší místa na kandidátce. „Anebo by dokonce třeba ve volbách mohli lidé vykroužkovat své oblíbené osobnosti a starosty. Převládl strach, že by na ně nemusel mandát zbýt. Byl jsem z toho velmi smutný, protože myslím, že jediná šance pro sociální demokracii je dnes právě v tom, otevřít své kandidátky nezávislým osobnostem, jinak nepřežijeme. Opět zvítězila ta typická česká, v tomto případě jihočeská malost a bližší košile než kabát,“ řekl Zimola.

Hnutí Změna je otevřené všem, jak nezávislým kandidátům, tak i členům ČSSD, uvedl v dopise členům ČSSD člen hnutí Změna 2020 David Slepička, který ukončil členství v sociální demokracii. Zimola uvedl, že ho Slepička oslovil, aby za hnutí kandidoval. Nabídku zvažuje.

„Nechci zůstat na půli cesty. Tuhle možnost nevylučuji, ale teď je to příliš čerstvé,“ řekl Zimola. Předpokládá, že předsednictvo ČSSD by mu nedalo souhlas kandidovat za Změnu, kdyby zůstal členem sociální demokracie. „Budu si asi muset vybrat. Může k tomu dojít v řádu týdnů, měsíců,“ uvedl. Slepička s dalšími členy sociální demokracie z Týna nad Vltavou své členství v ČSSD ukončil k 31. prosinci 2019.

Veselý: Musíme se zbavit zátěže

Poslanec ČSSD Ondřej Vselý na Zimolovo současné rozhodnutí reagoval slovy: „Aby ČSSD mohla znovu uspět, musí se zbavit zátěže, která ji v očích veřejnosti dlouhodobě stahuje dolů. Odstoupení Jiřího Zimoly z čela jihočeské ČSSD vnímám jako překvapivý, přesto však logický krok, který pro budoucnost strany vítám. Nyní ať rozhodnou voliči.“

Zimola také připomněl, že byl 11 let krajským předsedou, a řekl, že se nemá za co stydět. Míní, že za těch 11 let zažila jihočeská ČSSD své nejlepší období.

Kandidátku ČSSD povede hejtmanka

Na zasedání krajského předsednictva rezignovali i dva místopředsedové Stanislav Mrvka a Jaroslav Kupsa. Kandidátku ČSSD pro krajské volby v jižních Čechách povede hejtmanka Ivana Stráská.  „Po poměrně emotivní debatě (na krajském předsednictvu) o hnutí Změna a způsobu, jakým se odehrávala registrace tohoto hnutí, několik lidí z předsednictva vyvodilo svou odpovědnost a rezignovalo,“ řekla ČTK hejtmanka.

Hejtmanka upozornila, že na pondělním krajském předsednictvu byla všemi hlasy kromě svého nominována, aby vedla kandidátku do krajských voleb. Nominace dostala od pěti jihočeských okresních organizací.

Ta situace v sociální demokracii v poslední době mě donutila k tomu, abych přehodnotila své rozhodnutí, že už nechci žádnou politickou kariéru. Především ty nominace a zadruhé to, co se dělo kolem sociální demokracie v posledních týdnech a kolem hnutí Změna. Mám tím na mysli neustálé měnění toho, kdo je duchovním otcem, zda je to model Šmarda, nebo model Netolický, nebo jak to bude a že to nebylo projednáváno s okresními organizacemi, ani s těmi krajskými,“ řekla Stráská.

Nové jihočeské vedení si ČSSD zvolí na příští krajské konferenci. ČSSD na jihu Čech krajské volby v roce 2016 vyhrála, získala 22,55 procenta hlasů a 15 mandátů. Druhé skončilo hnutí ANO 2011 s 21,8 procenty a 12 mandáty, třetí ODS, která získala 14,55 procenta hlasů a osm mandátů. Kraji vládne koalice ČSSD, PRO jižní Čechy, Jihočeši 2012 a KDU-ČSL.

hahans ( 7. ledna 2020 13:07 )

Ani se mu nedivím. ČSSD za Hamáčka nesplnila některé sliby, odklonila se výrazně od zájmů svých voličů, nasadila Petříčka s Pochem.... . Už to není strana, které by se dalo alespoň částečně věřit !

milan1959 ( 7. ledna 2020 12:28 )

Zymola, co tak jít pracovat

franz ( 7. ledna 2020 09:00 )

Tento "bojovník za spravedlnost" by měl hlavně kápnout " božskou " kolem jeho luxusního sídla na Lipně v hodnotě hodně přes 25 mil. Kč, které však on sám a jeho movitý kamarád a sponzor pro účely trestního stíhání zhodnotil na desetinu. Policejním kamarádům to bohatě stačilo k tomu, aby z toho elegantně a rychle vyplul čistý a usměvavý (spíše šklebící), plný sil k dalším podrazům.

bizon_pepa ( 7. ledna 2020 08:22 )

Asi bys měl jít příkladem a pokusil se naučit ovládat Caps lock.

Citronel ( 6. ledna 2020 20:23 )

To je neštěstí,svět zanikne.On si tam dřepne někdo jiný,taky bezvýznamný a vůbec nic se nebude dít,vůbec nebude znát nějaká změna.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa