Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Přestaňte poslouchat ty klauny,“ schytal to Trump od ministra. Napětí na Blízkém východě chce řešit EU

Autor: ČTK, sova - 
6. ledna 2020
19:49

Šéf íránské diplomacie Mohammad Džavád Zaríf doporučil americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, aby přestal naslouchat svým poradcům pro Blízký východ. V den, kdy se davy Íránců v ulicích loučily s generálem Kásemem Solejmáním, jehož na Trumpův příkaz v pátek zabila americká armáda, Zaríf napsal, že začal konec americké přítomnosti v západní Asii.

Na amerického prezidenta se ministr obrátil na Trumpově oblíbené sociální síti hned několika tweety. Viděl jste NĚKDY ve svém životě takové moře lidí?“ stálo v jednom z nich nad leteckými snímky teheránských ulic zaplněných davy truchlících Íránců.

Stále chcete poslouchat ty klauny, kteří vám dávají rady k našemu regionu? Pořád si představujete, že dokážete zlomit vůli tohoto úžasného národa a jeho lidu?“ napsal dále Zaríf. Sérii svých příspěvků pak zakončil větou: „Začal konec zhoubné přítomnosti Spojených států v západní Asii.“

USA budou nuceni stáhnout své vojáky z Blízkého východu

Zaríf studoval v USA a pomohl vyjednat dohodu o íránském jaderném programu, kterou v roce 2018 Trump vypověděl a vyvolal tak nové napětí ve vztazích k Íránu. Teď je ministr podobně jako další íránští představitelé a spojenci Íránu toho názoru, že USA budou kvůli likvidaci Solejmáního přinuceni stáhnout své vojáky z celého Blízkého východu. Přeje si to také Irák, na jehož území operuje asi 5000 Američanů a kde byl Solejmání zabit.

Kvůli napjaté situaci okolo Íránu a násilnostem na Blízkém východě se v pátek mimořádně sejdou ministři zahraničí zemí Evropské unie. ČTK to sdělily diplomatické zdroje. Jednání inicioval šéf unijní diplomacie Josep Borrell, který do Bruselu pozval právě íránského ministra zahraničí Mohammada Džaváda Zarífa. Podle diplomatů není vyloučeno, že se Zaríf jednání zúčastní, potvrzeno to však není.

Současná vlna násilností začala poté, co americké rakety v pátek zabily v Iráku velitele íránských jednotek Kuds Kásema Solejmáního. Írán v neděli oznámil, že se nadále necítí být vázán dohodou z roku 2015, v níž se zavázal omezit svůj jaderný program výměnou za zrušení sankcí. Teherán avizoval zejména úmysl přejít k neomezenému obohacování uranu.

Írán truchlí za zabitého generála Kásema Solejmáního. Írán truchlí za zabitého generála Kásema Solejmáního. | ČTK/AP/Vahid Salemi

Borrell v pátek dal najevo „hlubokou lítost“ nad tímto íránským záměrem. Již v neděli hovořil o situaci se Zarífem, kterého pozval do Bruselu. Borrell zároveň unijním ministrům poslal dopis, v němž informoval, že Írán podle Zarífa neusiluje o další eskalaci napětí.

Páteční jednání by mělo začít ve 14:00 SEČ. Brusel tyto údaje a případnou Zarífovu účast zatím oficiálně nepotvrdil.

NATO stojí za Američany

Vyjádřil se také generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg. Írán musí přestat s násilnostmi a eskalací napětí na Blízkém východě, jak prohlásil po mimořádném jednání velvyslanců členských zemí NATO.

Aliance podle něj stojí jednotně za Spojenými státy, jejichž útok v pátek zabil íránského generála Kásema Solejmáního. Nyní pozastavenou výcvikovou misi v Iráku aliance podle Stoltenberga obnoví, až to bude situace umožňovat.

Spojenci v pondělí jednotně vyzvali ke zdrženlivosti a snížení napětí. Nový konflikt by nebyl v ničím zájmu. Írán musí upustit od dalšího násilí a provokací,“ řekl Stoltenberg novinářům po jednání zástupců zemí aliance.

Po pátečním zabití Solejmáního americkým dronem u bagdádského letiště zareagovalo NATO na zhoršenou bezpečnostní situaci přerušením výcviku místních ozbrojených sil. Stoltenberg v pondělí uvedl, že jej aliance obnoví ihned, jak to bezpečnostní situace dovolí.

Irácký parlament v neděli vyzval vládu, aby začala dělat kroky směřující k ukončení přítomnosti všech zahraničních vojáků v zemi.

Zdenek Mencler ( 8. ledna 2020 14:17 )

A najednou se všichni tzv.zapadni neomarxisticti liberalove,protože nemají rádi Trumpa,budou přiklánět k těm špinavým Peršanům. Jo to kdyby útok nařídila ta bláznivá Hilary,to by se důvod obhajoby v médiích našel.

Zdenek Mencler ( 8. ledna 2020 10:41 )

Hele vy pisalkove,když bude arab páchat zlo tak budete všichni rvat,že je je potřeba zlikvidovat. Až je někdo zlikviduje,tak vy liberálové marxističtí budete řvát,že je to teroristického čin. Víte vy vůbec,že ten íránskéj parchant,byl ještě větší parchant!!! Jeho islámský gardy bojovali proti křesťanům v byv Jugoslávii!!! Že je to ta zkostnatělá nebezpečná klika iranskyho režimu,nikdo nic nevíte. Jenom rvete,že USA jsou teroristi.islam napáchal větší zlo než celej západní svět dohromady. To je aji s nápisem na brněnské mešitě,všechny to pohoršuje,ale v tichosti s ním souhlasí. Tak jako já.

Kozomrd ( 8. ledna 2020 07:58 )

A kdy už konečně někdo vybombarduje ty válečné štváče a celosvětové teroristy Spojené státy americké? Rozmr.dávají celý svět. Nikam se díky nim už nedá jezdit. Jsou jak osina v zadku, která nejde vytáhnout.

Vymr_danci ( 7. ledna 2020 15:33 )

Vy jste fakt všichni úplně vyj*bání 🤣🤣 Doufám, že Doník sesmáhne celej Írán z povrchní zemskýho. Zabil jednoho úplně nepodstatného mámrda a vy se z toho můžeme posrat.

dobryclovek ( 7. ledna 2020 12:52 )

díky za odváž­ného,­neko­promis­ního Trampa přeci pokud to byl tero­rista,­vrah,z­loči­nec musel počítat s následky nebo budeme dělit teroristy na lepší horší!

Zobrazit celou diskusi