Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Onkolog zemřel na rakovinu: Na pohřbu ho ukázali v otevřené rakvi

Autor: shp - 
6. ledna 2020
18:48

Dlouhé roky pomáhal pacientům v boji s krutou rakovinou. Poté s ní několik měsíců sám zápolil. Přední ruský onkolog Andrej Pavlenko zákeřné nemoci nakonec podlehl. V Petrohradu se s ním rozloučily stovky lidí. Po smutečním obřadu byl lékař vystaven v otevřené rakvi.

Jak informoval web Russia Today, petrohradskému onkologovi a velkém oblíbenci pacientů Pavlenkovi byla rakovina žaludku diagnostikována v létě 2018. Od té doby začal s videoblogem, kde všechny informoval o svém nelehkém boji, průběhu léčby i šancích na vlastní zotavení. Bohužel ho rakovina přemohla. O jeho smrti informovala na facebooku jeho zdrcená manželka.

Dnes 5. ledna v 8:20 Andrej nadobro odešel,“ napsala Anna Pavlenková na sociální síti. Manželův boj s rakovinou špatně snášela. „Je strašlivé, že nemůžete nijak pomoci milovaným. Vždycky se o nás staral a nyní potřebuje naši pomoc. Naneštěstí to takhle nefunguje, jen ho můžete podpořit,“ vyjádřila se o boji s rakovinou ještě před smrtí svého milovaného chotě.

O přicházející smrti informoval lékař sám

Přátelé! Moje životní cesta končí! Naneštěstí se ukázalo, že moje nemoc je více zákeřná a její postup během posledních dvou měsíců mě nechal bez šance. Nyní bych chtěl varovat každého, kdo podstupuje léčbu – nevzdávejte se! Statistiky jsou paličatá věc a i s mou diagnózou můžete mít šanci!“ napsal sám Pavlenko na Nový rok.

Vždycky jsem byl spolehlivou podporou a ochranou pro svou rodinu. Nyní jsou sami. Vím, že jim moji přátelé pomohou, ale v tomto případě jsem si jistý, že nepůjde o žádnou nepotřebnou pomoc. Díky za to, že jste tu se mnou byli. Hodně štěstí všem,“ dodal v příspěvku, u něhož vypnul možnost komentářů, takže na něj nikdo nemůže odpovědět.

Otevřená rakev na pohřbu

Pohřeb Pavlenka byl velmi dojemný a emotivní. Proběhl v Petrohradu a objevily se na něm stovky lidí. Své sbohem přišli dát nejenom rodinní příslušníci, kamarádi a známí, ale i pacienti, kteří Pavlenka zbožňovali. Byl to silný muž a opravdový charakter, který pomáhal do doby, dokud sám mohl...

Zobrazit celou diskusi