Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babišovi zhořkl oběd v Lánech. Střet zájmů prý potvrdil i druhý audit z Bruselu

Aktualizováno -
6. ledna 2020
10:40
Autor: ČTK - 
6. ledna 2020
09:35

Audit Evropské komise k zemědělským dotacím konstatuje, že premiér Andrej Babiš (ANO) je ve střetu zájmů a dál ovládá holding Agrofert. Firma tak nemá nárok na dotace z EU. O finální zprávě v pondělí, tedy den po obědě s prezidentem a rodinami v Lánech, informoval s odvoláním na vysoce důvěryhodný zdroj web Neovlivní.cz. Server vede novinářka Sabina Slonková, kterou Babiš jako svou bývalou zaměstnankyni obviňuje z „permanentní kampaně“. Premiér tvrzení o střetu zájmů i tentokrát odmítl, Česko prý o peníze nepřijde.

Agrofert podle svého mluvčího Karla Hanzelky informace o finální verzi auditu zemědělských dotací nemá. V médiích se objevují nepodložené spekulace, uvedl. Finální zprávu z Bruselu nemá podle svého tvrzení ani ministerstvo zemědělství a Státní zemědělský intervenční fond, situaci tak nechtějí komentovat. A co Babiš? Také premiér tvrdí, že závěry auditu nezná. Znovu ale odmítl tvrzení, že je ve střetu zámů. Česko podle něj nepřijde o žádné peníze.

Server Neovlivní.cz v pondělí uvedl, že i druhý z konečné verze auditů je hotový. Připravili jej pracovníci DG Agri (Generálního ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova Evropské komise).

Do Prahy Brusel poslal šest kopií zprávy, která je kryta vodotiskem. Dokumenty jsou zatím v anglické verzi, oficiální český překlad se připravuje. Střet zájmů loni konstatoval i audit, který se týkal dotací ze strukturálních fondů EU.

Premiér Andrej Babiš (ANO) možnost střetu zájmů dlouhodobě odmítá, o novinářce Slonkové, která v minulosti vedla MF Dnes, prohlásil, že je „zhrzená“.

Babiš se zbavil Agrofertu jen „naoko“?

„I tato finální zpráva konstatuje, že se český premiér zbavil Agrofertu jen naoko a nadále jej ovládá. Audit proto potvrdil, že je Andrej Babiš ve střetu zájmů. Agrofert tedy nemá nárok na zemědělské dotace z unijních fondů,“ cituje však nyní server důvěryhodný zdroj, jehož předchozí informace k unijním dokumentům se ukázaly jako přesné.

Video  Babiš útočil na tiskovce kvůli střetu zájmů: „To vy zatěžujete ČR. Já jsem úplně v pohodě. Jsme úspěšný, úspěšný vláda. Velice úspěšný“  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Předchozí audit, který se týkal dotací ze strukturálních fondů EU, potvrdil, že premiér porušil české i evropské předpisy o střetu zájmů. Nadále totiž ovládá holding Agrofert, který pobírá unijní dotace. Babiš má podle závěrů auditorů přímý i nepřímý vliv na svěřenské fondy, do kterých vložil svou firmu Agrofert.

Auditoři to dovozují z toho, jak definoval cíle fondů, vybral správce fondu, které navíc může odvolat, a toho, že je takzvanou obmyšlenou osobou a může mít z fondů užitek.

Video  Andrej Babiš v Epicentru speciál: Neodstoupí kvůli auditu ani Čapímu hnízdu. Syna viděl loni, homeopatika na křivdu nebere  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zájem na hospodářském úspěchu Agrofertu podle auditorů ovlivnil nestrannost Babišova rozhodování, protože jako předseda vlády, ministr financí či předseda Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy rozhodoval o záležitostech týkajících se unijních fondů, které měly dopad na Agrofert.

Důvěrnou zprávu auditorů loni v prosinci obdržel i pražský magistrát, protože je jedním z připomínkových míst řízení vedeného EK. Radní Adam Zábranský (Piráti) novinářům řekl, že částka, o kterou by ČR měla přijít, je prozatím stanovena na víc než 285 milionů korun. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) uvedla, že požádá EK o stanovisko, zda může důvěrnou zprávu zveřejnit. Mezitím ale dokument zveřejnila média.

marmat ( 8. ledna 2020 19:09 )

Milion chvilek pro demokracii spustí na konci února podle Mikuláše Mináře další vlnu protestů za odstoupení premiéra Andreje Babiše. „Budeme i nadále požadovat jeho demisi,“ řekl Minář. Hlavním cílem má být vítězství demokratických stran ve volbách do Sněmovny v roce 2021. HURÁ NA DOVČU...ASI DUBAJ

dobryclovek ( 8. ledna 2020 11:53 )

tomik007!! taky tam není tolik koko­.u,ov­cí,u­dava­ču,ak­tivis­tu,ne­zisko­vek,ne­plati­ču dani,­kmotru­,zlo­děju,­slunič­kářu opozice!! ty vemeno.

Ifigenie ( 6. ledna 2020 15:29 )

Obdivuji našeho premiéra, kolik toho musí vydržet. Tolik špíny a nenávisti a vlastně nejde o nic jiného, než zlikvidovat Agrofert, velkou českou firmu v českých rukách, zlikvidovat, a dostat se tak k pozemkům, které patřily Sudťákům. A masáž je ze všech stran. Od udavačských bonzáků v EÚ Pirátů, od hnědokošiláče Mináře a jeho békajících ovcí na Letné a celé demožumpy, hlavně těch s tou "modrou krví" z TOP, kteří se ještě nedostali k lizu, tak jako kámoš Havla pan Swarzenberg, když spolu s Havlem porušili Benešovy dekrety. Takže lidi myslete a nebuďte ovce. Je to vlastně další okupace!

marmat ( 6. ledna 2020 13:51 )

jikar:
Snaha (úporná)Vám nelze upřít....ale pořád platí:
"Stahujte kalhoty až přijde brod"

marmat ( 6. ledna 2020 13:48 )

Protože jsme spolu NIC nedělali...
Ani NIC nepásli o mé jazykové schopnosti taky netušíte , že NIC
podobného nenajdu....čtěte, co chcete pane polyglote,
takový pooovl musí zku.vit aspoň oslovení...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa