Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pravda o padělané kosmetice: Obsahuje karcinogeny i fekálie, může ohrozit životy

Autor: Markéta Mikešová - 
7. ledna 2020
05:40

Je podezřele levná, prodává se na roztodivných koutech internetu a zároveň je prakticky k nerozeznání od originálu. Falešná kosmetika, jež existuje stejně dlouho jako celý obor padělatelství, v posledních letech stále častěji přidělává vrásky úřadům i odborníkům. Kromě toho, že jde o porušení duševního vlastnictví, mohou takové výrobky způsobit vážné zdravotní komplikace – byly v nich nalezeny těžké kovy, stopy fekálií i lepidlo. Nejeden člověk skončil u doktora. I proto se pro boj s falešnou kosmetikou využívají stále sofistikovanější metody, ovšem padělatelé si drží náskok.

Problematika padělané kosmetiky přímo souvisí s rostoucím zájmem celého světa o originální kosmetiku. V roce 2018 měl tento trh hodnotu 507,8 miliardy dolarů (11,49 bilionu korun). To je gigantická částka, která spolkne násobky českého státního rozpočtu a ještě jí zbude.

Nicméně právě proto, že se v kosmetice točí tolik peněz, láká nejrůznější podvodníky. Ti se snaží vytvářet napodobeniny produktů, které nabízejí za nižší ceny, než za které se prodávají originální kusy. Originální kosmetika totiž může vyjít na nemalý balík peněz – příkladem budiž paletka očních stínů Jeffree Star Cosmetics, v Česku prodávaná za 1859 korun, či rtěnka značky MAC, kterou můžete pořídit za 543 korun.

Je přirozené, že lidé hledají slevové akce a brouzdají po internetu s cílem najít tento produkt co nejlevněji. Jiný si nekoupí, protože jim ho doporučil jejich oblíbený influencer a oni chtějí být jako on. Proto není neobvyklá situace, že při svém dlouhém pátraní narazí na stránku, kde je tato paletka a rtěnka výrazně levnější. Ihned kupují, jsou šťastní, že ušetřili.

Dost často ale člověk v takové situaci pořídí právě padělek. Podvodníci touhy lidí ušetřit plně využívají, dokážou navíc kosmetiku vyrobit tak, že prakticky na první pohled nepoznáte, že není pravá. Poznat se dá až chemickým rozborem a funkčností produktu.

Spletité sítě organizovaných zločinců

Protože je tak těžko rozpoznatelná, doslova zaplavila internet. Portály typu eBay, AliExpress a Wish jsou jí plné. Stejně tak náhodná tržiště. Například v Los Angeles zabavila místní policie v roce 2018 z jednoho tržiště falešnou kosmetiku v hodnotě 700 tisíc dolarů (15,8 milionu korun). Předcházely tomu stížnosti lidí, kteří si zde kupovali produkty a doma pak dostali nepříjemné vyrážky.

Podobný zátah se v posledních měsících konal i ve Velké Británii. Policie zde zadržela ženu, která prodejem takové kosmetiky získala minimálně 1,4 milionu korun. V jiném případě byly v soláriu objeveny padělané kosmetické produkty v hodnotě 2,5 milionu korun. Je to přitom jen špička ledovce – většina prodejů probíhá na internetu.

Právě proto se celosvětové policejní složky snaží najít původce celých operací. Ti jsou podle OECD z 63 procent z Číny. Detektivové se často s falešnými obličeji – ano, falešnými obličeji jako ve filmu Mission Impossible – pokoušejí infiltrovat tamní struktury padělatelů a vystupovat jako potenciální kupci. Výsledky jsou smíšené, některé se podařilo odhalit, jiné ne. Jisté je jen to, že problém přetrvává. Infiltrační taktiky detektivů v oblasti padělků detailně popisuje dokumentární série Rotten z produkce Netflix.

„Padělatelé zneužívají naší důvěry v ochranné známky a názvy značek, aby podkopávali ekonomiky a ohrozili životy,“ uvádí OECD.

Látky, které se používaly jako jed

Ohrožení života je podstatný bod. Vedle faktu, že výdělky z prodeje padělané kosmetiky financují organizovaný zločin a jde o porušování duševního vlastnictví, nemají tyto produkty záruku, že jsou zdravotně nezávadné. Bezpečnost je přitom věc, která se u originální kosmetiky přísně kontroluje.

Právě z důvodu, aby padělky mohly být prodávány za tak nízkou cenu, za jakou jsou k dostání, obsahují méně kvalitní ingredience, často velmi nebezpečné. Jsou navíc vyráběny v nehygienickém prostředí. Jak na svých stránkách uvádí FBI, v padělané kosmetice byly v minulosti nalezeny například arzen, berylium či kadmium, všechno známé karcinogeny.

Londýnská policie v padělcích identifikovala stopy fekálií (od krys), moči a nebezpečné úrovně olova a hydrochinonu, látky používané k bělení kůže. Parfémy zase obsahovaly látku jménem DEHP, možný karcinogen. Všechny tyto ingredience mohou způsobit vážné problémy jako vyrážky, oční infekce, akné, lupénku a v dlouhodobém kontextu hormonální problémy, neplodnost a rakovinu.

Celní správa: Bývá málo informací 

Hana Prudičová z Generálního ředitelství cel ČR souhlasí, že nejde o okrajovou záležitost. „Padělání kosmetiky je celosvětově problém (ano, mj. kvůli zdravotní závadnosti), ale také kvůli porušování práv duševního vlastnictví. Případů je globálně (i v rámci EU) mnoho,“ uvedla pro Blesk Zprávy. Podle ní se ale do Česka plné kamiony padělané kosmetiky nikdo nepokouší dostávat. Potvrzuje, že prodej probíhá především na internetu a v rámci jednotlivých kusů.

„Ví se, že zásilky kontrolujeme, a proto málokdo půjde do risku s pokusem dovézt např. kontejner kosmetiky. Proto se spíše využívá přeshraniční intrakomunitární obchod, v rámci kterého se podobné zboží přepravuje po EU, potažmo do ČR. Větší úspěšnost pro nás má odhalování v rámci kontroly vnitrostátního trhu, kde se zboží nachází a také zajišťuje,“ vysvětluje Prudičová.

„Bohužel i tam se způsob prodeje přizpůsobuje době, a tak lze na padělanou kosmetiku narazit v rámci prodeje na internetu a také v rámci prodeje na tržnicích, ale pouze prověřenému okruhu zákazníků ‚za zavřenými  dveřmi‘ (nejde o ‚otevřený‘ způsob prodeje). Někdy je problémem nedostatek informací o padělaném zboží,“ pokračuje zástupkyně celní správy s tím, že internetový prodej prostřednictvím uzavřených skupin je těžko odhalitelný.

Kontroly v Česku odhalily zejména padělané parfémy

Miroslav Kapoun z Odboru ochrany veřejného zdraví ministerstva zdravotnictví dodává, že v Česku jsou kosmetické padělky zjišťovány výhradně v případě drahých parfémů.

„Obecně riziko padělaných kosmetických přípravků spočívá v nedoložení/neexistenci splnění požadavků na bezpečnost těchto výrobků pro lidské zdraví stanovených v nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) 1223/2009 o kosmetických přípravcích,“ řekl pro Blesk Zprávy. Zdravotní nezávadnost kosmetiky totiž musí výrobci či dodavatelé doložit před dodáním zboží do EU. Každý výrobek pak dostane tzv. zprávu o bezpečnosti kosmetického přípravku.

„Některé padělané parfémy nesplňují požadavky na uvedení vybraných alergenních látek v seznamu přísad. Jedná se o látky s prokázaným alergenním potenciálem. O přítomnosti těchto alergenních látek (v množství nad stanovený limit) v kosmetických přípravcích musí být spotřebitel informován proto, aby se citlivé osoby mohly předmětných výrobků vyvarovat tak, aby nedošlo k možným zdravotním komplikacím,“ rozvedl Kapoun o padělaných parfémech. V roce 2018 jich bylo v Česku odhaleno osm, čísla pro rok 2019 teprve vznikají.

vaber ( 7. ledna 2020 09:02 )

ty slavné a poctivé firmy na kosmetiku si nechávají platit za značku a ne za kvalitu , můžete se mazat jak chcete a hdyž se umyjete budete vpadat stejně jako ti co nepoužívají nic, omlazovat nikdo neumí, jen natahovat kůži,dělat kačeří zobáky , nanášet vrstvu barvy a omlazené krasavice pak vypadají jak pokažená loutka. Karciogeny a fekálie je hezký reklamní trik na postrašení zákaznic, ale karcinogeny se používají hlavně na vyspělém Západě

Zobrazit celou diskusi