Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Z křesla premiéra do prezidentského paláce: Prezidentem Chorvatska bude Milanović

Autor: ČTK - 
5. ledna 2020
20:39

Bývalý sociálnědemokratický premiér Zoran Milanović se podle průběžných výsledků stane příštím prezidentem Chorvatska. Po sečtení bezmála tří čtvrtin volebních okrsků poráží se ziskem 53,58 procenta hlasů dosavadní prezidentku Kolindu Grabarovou Kitarovičovou, kterou na prezidentku nominovalo vládní Chorvatské demokratické společenství (HDZ). Ta má v této chvíli podporu 46,42 procenta voličů.

Průběžné výsledky zveřejněné volební komisí tak potvrzují předchozí odhady vzniklé na základě dotazů před volebními místnostmi. „Odhady i předběžné výsledky ukazují na vedení kandidáta SDP. Takový výsledek jsme neočekávali, čekali jsme vítězství naší kandidátky,“ uvedl podle serveru Dnevnik.hr v zamlklém volebním štábu Grabarové Kitarovičové ministr práce a sociálních věcí Josip Aladrović.

Milanović byl dlouholetým lídrem Sociálnědemokratické strany (SDP), která je dnes v opozici vůči vládě HDZ. Nejvyšší vládní post tento 53letý politik zastával v letech 2011 až 2016.

Milanović vyhrál se ziskem 29,55 procenta hlasů i první kolo. Stávající prezidentka, která byla v průzkumech považována za favoritku volebního klání, tehdy získala o přibližně tři procenta méně (26,65 procenta).

V pořadí již sedmé prezidentské volby od chvíle, kdy Chorvatsko v roce 1991 získalo nezávislost, sledovalo rekordních 24.333 pozorovatelů. Volebním právem disponuje 3,86 milionu občanů země. První předběžné výsledky zveřejní volební komise ve 20:00.

slecnadashwoodova ( 6. ledna 2020 01:26 )

slava blondynky trvala len jedno volebne obdobie? preco?

Zobrazit celou diskusi