Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Další útok ve Francii: Muž volal Alláha a s nožem útočil na policisty

Autor: ČTK - 
5. ledna 2020
19:46

Francouzská policie dnes ve městě Méty postřelila muže, který s nožem v ruce a pokřikem Alláhu akbar (arabsky Bůh je veliký) útočil na skupinu policistů. S odvoláním na místní úřady o tom informovala agentura Reuters, podle níž kromě útočníka nebyl nikdo zraněn. Útok se odehrál jen dva dny po obdobném incidentu, při němž muž ve městě Villejuif jižně od Paříže ubodal člověka a další dva zranil.

Métská prokuratura uvedla, že je kvůli incidentu v kontaktu s protiteroristickým státním zastupitelstvím. Podezřelý, jehož jméno neuvedla, byl podle ní na oficiálním seznamu osob monitorovaných kvůli příslušnosti k ozbrojeným skupinám. Dodala, že útočník byl postřelen do stehna a že byl následně odvezen z místa činu.

Francouzský ministr vnitra Christophe Castaner řekl, že situaci bedlivě sleduje. „Oceňuji rychlou reakci místní policie. Pokračuje vyšetřování s cílem zjistit přesnou motivaci a okolnosti, jež stály za tímto činem,“ napsal na twitteru.

V pátek napadal islámský konvertita Nathan C. v parku ve Villejuif nožem kolemjdoucí za pokřiku „Alláhu akbar“, zabil přitom jednoho muže a vážně poranil dvě ženy. Nejdřív ale ušetřil prvního kolemjdoucího, který řekl, že je muslim a dokázal odříkat modlitbu. Policie útočníka zastřelila. Muž byl do loňského května pod dohledem psychiatrů, pak léčbu ukončil.