Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Matce dvou dětí diagnostikovali omylem rakovinu: Přišla o obě prsa!

Sarah lékaři omylem diagnostikovali rakovinu!
Sarah lékaři omylem diagnostikovali rakovinu!  (Autor: profimedia.cz)
Autor: Veronika Kynclová - 
6. ledna 2020
05:41

Lékaři jí řekli, že má rakovinu. Měsíce podstupovala chemoterapie, vzali jí obě prsa, a když už se matka dvou dětí, Sarah Boyleová (28) z Velké Británie, začala pomalu smiřovat s nejhorším, přišel z úst doktorů další šok: „Spletli jsme se, rakovinu jsme vám diagnostikovali omylem!“

Malou bulku v pravém prsu si matka dvou dětí našla už v roce 2013, tehdy ji ale lékaři označili za nevinnou cystu. O tři roky později se do ordinace vydala znovu. Tehdy už ale diagnóza tak příznivá nebyla. „Máte triple negativní karcinom prsu,“ vyslechla si zdrcující zprávu.

Lékaři se proto rozhodli okamžitě jednat a Sarah naordinovali měsíce chemoterapií. Se ztrátou vlasů se Britka smířit dokázala, když ale kvůli mastektomii přišla i o obě prsa, vyrovnávala se s tím jen velmi těžce. O to víc ji zdrtila zpráva lékařů, že k ničemu takovému vůbec nemuselo dojít.

Stále je pro mě obtížné popsat, co se mi stalo a co vše jsem prožila,“ říká Sarah. „Byl to pro mě děsivý zážitek a nejsem si jistá, zda se s ním vůbec kdy dokážu vyrovnat. Nezměnilo mě to jen fyzicky, ale i po duševní stránce,“ přiznává.

„Chybná diagnóza může životy některých lidí úplně zničit, někteří ani nemusí mít takové štěstí, aby ji přežili,“ je si jistá. I proto bije na poplach a požaduje, aby se v nemocnicích začala používat umělá inteligence, která je v diagnostice rakoviny prsu výrazně úspěšnější. Nemocnice se už Sarah za chybu omluvila a nyní se řeší finanční kompenzace.

 

Aia Rebelka ( 8. ledna 2020 14:52 )

Tak predevsim je podivne, ze se clivek spokoji s diagnozou od jedne nemocnice, lekare nebo ordinace a nezada druhy, treti nazor. Nejde po nejlepsi diagnostice v zemi, co je dostupna, byt treba na delsi cekacku. To mi hlava nebere, zvlaste u rakoviny. 🤯

Zobrazit celou diskusi