Neúprosné počasí dorazilo po vánočních svátcích i do Prahy. V přelomovém týdnu mrzne až praští, zejména noční teploty se pohybují několik stupňů pod nulou. Pro bezdomovce, kteří v Praze žijí, to představuje velké problémy, každá noc pro ně znamená boj o holý život. Doplatil na ně zřejmě i muž, kterého našli ve čtvrtek ráno mrtvého pod mostem na pražském Žižkově.

Teplé přístřeší přitom lidem bez domova mohou zajistit noclehárny. „Podle prosincového vyhodnocení nebyly naplněné stávající kapacity, takže je v tuto chvíli není nutné navyšovat,“ uvedl mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. Pokud by kapacity byly naplněné, postavily by se speciální vyhřívané stany.

V prosinci přespali lidé bez domova ve dvou noclehárnách zřizovaných městským Centrem sociálních služeb Praha (CSSP) celkem 4829krát a dalších 582 noclehů poskytlo Krizové celodenní ubytování. Pracovníci CSSP pak kontaktovali přímo v terénu 2029 lidí. V nízkoprahovém centru se uskutečnilo 6575 kontaktů s klienty.

Novinkou v letošní zimě je spuštění dispečinku CSSP. Na něj mohou volat například zaměstnanci nemocnic či dalších organizací a zaměstnanci dispečinku zařídí převozy lidí bez domova do denních center nebo nocleháren s volnou kapacitou. Dispečink v prosinci vyřídil 722 hovorů.

Nově i se psem

Oproti minulým rokům si mohou vzít bezdomovci do noclehárny svého psa. V noclehárně v Michli vznikly pro zvířata kotce. Lidé ale musejí předložit očkovací průkaz psa. V Michli je přes 90 míst a noclehárna funguje od prosince do konce března. Celoročně pak bezdomovci mohou spát také v noclehárně na lodi Hermes.

Bezdomovci se zdravotními problémy se o pomoc a ubytování budou letos nově moci obrátit na azylový dům s ošetřovatelskou péčí nebo specializovanou ubytovnu.

V hlavním městě žije podle sčítání a odhadu, které letos v dubnu provedl Výzkumný ústav práce a sociálních věcí, zhruba 3250 bezdomovců. Jen asi třetina je z Prahy, ostatní jsou z dalších míst České republiky a také ze zahraničí. Mezi cizinci je nejvíc Slováků. Věkový průměr je mezi 40 a 50 lety. V celé ČR se počet lidí bez domova odhaduje na více než 23 800.

Fotogalerie
31 fotografií