Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Básník nesmí zavolat matce a neví, kde má ostatky otce. Čína ničí hřbitovy Ujgurů

Autor: Darina Jíchová - 
3. ledna 2020
18:35

Systematické utlačování muslimské menšiny Ujgurů v Číně pokračuje. Tamní vláda začala s likvidací ujgurských hřbitovů, jak ukazují satelitní snímky. „Nevím, kde jsou ostatky mého otce,“ povzdechl si básník Azíz Isa Elkun, kterému se z Číny podařilo před 30 lety utéct a nyní žije v Londýně. První změny si všiml na satelitním snímku na Google Maps, při přiblížení zjistil, že hrob byl srovnám se zemí. „To, co se v Sin-ťiangu děje, je kulturní genocida,“ prohlásil básník. Zprávu přinesl deník Daily Mail.

„V Číně nejsem vítán, nesmím ani zavolat své matce. Pokaždé, když jsem to zkusil, mi přátelé volali s tím, že ji vyslýchala policie. Když otec v roce 2017 zemřel, nemohl jsem na jeho pohřeb, měl jsem jen polohu jeho hrobu,“ vypověděl Elkun.

„Otce jsem mohl navštívit jen přes satelit“

Básník se s novináři podělil o svůj šok, když díky aplikaci Google Maps zjistil, že hrob jeho otce byl srovnán se zemí. „Jediný způsob, jak jsem mohl navštívit otcův hrob, bylo právě skrze Google Maps. Když jsem je v létě otevřel naposledy, málem se mi zastavilo srdce. Celý hřbitov byl zdemolovaný,“ popsal Elkun, jehož otec byl pohřben v okrese Ša-ja v převážně ujgurské provincii Sin-ťiang.

Muž své zjištění sdílel na twitteru, ukázalo se, že čínské úřady zničily na 100 ujgurských hřbitovů. A lidé nemají zprávy o tom, co se stalo s ostatky jejich bližních. „Když jsem byl malý, chodili jsme se modlit do mešity, ta už také nestojí,“ sdělil Elkun reportérům CNN.

Ujgurové teskní: Berou nám naši identitu

Podle agentury AFP ničení ujgurských hřbitovů začalo před několika lety, během zhruba pěti let jich bylo zdemolováno asi 100. Místo hrobů teď na místech stojí parkoviště nebo dokonce zábavní park. Nicméně hřbitov v okrese Ša-ja byl zbourán „dost nedbale“, podle reportérů AFP tam po buldozerech zbily cihly z hrobek a dokonce i lidské kosti.

Čínské úřady se brání tím, že šlo o „urbanizaci kraje“, případně o „modernizaci hřbitovů“. „Jestli chtěli modernizovat hroby, tak přece nemuseli rozbíjet ty staré,“ poukázal Elkun.

Ujgurové žijící v zahraničí se shodli, že jde o další krok v utlačování jejich menšiny. „Chtějí kontrolovat každý aspekt našich životů, teď chtějí ovládat i naši smrt. Ničí jakékoliv důkazy o naší existenci, berou nám identitu,“ vysvětlil Salíh Hudajar, také hrob jeho praprarodičů byl zničen.

„To je důvod, proč zničili hřbitovy, které jsou naší historií, chtějí nám vzít naše předky,“ doplnil Hudajar. „Nejde jen o rodinné hroby, jsou tam uloženi i naši nejslavnější básníci, spisovatelé a myslitelé, jde to mnohem hlouběji. Pokoušejí se od Ujgurů dezinfikovat celý region,“ přidala se Nurgul Sawutová.

Čínské úřady demolují i mešity

Zhruba jeden milion Ujgurů skončil v tzv. převýchovných táborech v Sin-ťiangu, čínská vláda tvrdí, že tím chtějí zabránit náboženskému extremismu a separatismu. Ti muslimové, kteří se jako zázrakem těmto „lágrům“ vyhnou, žíjí pod neustálým dohledem a musí dodržovat přísná pravidla, muži například nesmějí nosit plnovous.

Čína čelí mezinárodnímu nátlaku a kritice, kterou tamní vláda odmítá a řadu uvězněných Ujgurů označuje za teroristy. Demolice ujgurských hřbitovů bohužel není nic nového, v minulých letech došlo rovněž k bourání mešit a dalších muslimských poutních míst.

PPP150W ( 3. ledna 2020 20:45 )

...po buldozerech zbily cihly z hrobek...

Sibyla ( 3. ledna 2020 19:11 )

Muslimové si myslí, že jim patří celý svět a ostatní jsou povinní jim otročit. No a Čína si to nemyslí, tak teď skuhrají.
Kde je soucit s oběťmi muslimských teroristů ??? Nikde, jen vidí sebe !!!

Zobrazit celou diskusi