Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Požáry mrzačí miliony zvířat, veterináři nemají na výběr: „Musíme ukončit jejich trápení“

Autor: sova - 
4. ledna 2020
15:44

Veterináři po celém světě často nemají na výběr a čím dál častěji jsou nuceni ukončit trápení ubohých zvířat. Miliony z nich totiž postihují vážná zranění způsobená především požáry a problém představuje i znečištění ovzduší v jejich důsledku. V ohnivém pekle zahynou živočichové nejčastěji vlivem nesnesitelného žáru nebo se udusí kouřem. Ty, kteří přežijí, pak musí zvěrolékaři utratit. Informuje o tom britský list Daily Mail.

V jihovýchodní Austrálii, kde je už po několik měsíců vyhlášena pohotovost kvůli masivním lesním požárům, ve volné přírodě umírají nejčastěji savci – především koaly, ptáci a plazy. Smrtící živel zabíjí i hospodářská zvířata jako koně, krávy, kozy nebo ovce. Ještě smutnější skutečnost pak představuje fakt, že i kdyby tvorové přežili, čeká je úmrtí v důsledku vyhladovění.

Záchranné skupiny, které mají za úkol zvířata v nebezpečí evakuovat a zachraňovat před jistou smrtí, jsou často bezmocné. A jejich smutná úloha ještě zdaleka neskončila. „Jsou tak strašně popálená, že nemůžete udělat nic jiného, než ukončit jejich utrpení,“ řekl veterinář.

Vědci bijí na poplach i kvůli vzácným ptákům

Na hranici nejvíce postižených australských států Victoria a Nový Jižní Wales žije populace ptáků zvaných střízlíkovci (dasyornis). I oni se ocitají na pokraji vyhynutí – tím spíše, že požáry mohou velmi snadnou dosáhnout i do oblastí, kde se pohybují a aktivně žijí.

V Austrálii jsou pouze tři druhy těchto ptáků a dva z nich jsou velice reálně ohroženy,“ řekl Alan York z melbournské univerzity. Biotopy malých ptáků mají plameny doslova na dohled. A to znamená nebezpečí.

„Jsou to ptáci s velmi omezenými letovými schopnostmi, takže by pro ně bylo eventuálně dost obtížné ohni uniknout,“ vysvětlil profesor York, který i přesto pevně věří, že navzdory ohrožení, kterému střízlíkovci čelí, jejich populace nevyhyne.

Záchrana koalů před požáry v Austrálii. Záchrana koalů před požáry v Austrálii. | Reuters

Ale uhašením požárů peklo neskončí ani pro další zvířata. „I když se povede oheň uhasit, budou divoká zvířata tězce přežívat kvůli ztrátě potravy a přirozeného prostředí,“ dodal australský veterinář.

Podle vědců z Univerzity v Sydney, které citovala britská média, při požárech uhynulo od září už nejméně 480 milionů kusů zvířat - savců, plátků i plazů. Nejvíce v plamenech umírali koalové.

Pepa Re ( 4. ledna 2020 19:52 )

Proč se nestará ta curacka anglická královská rodina?
Proč debilní Australané radši dali peníze na ohňostroj????

yokky ( 4. ledna 2020 19:22 )

Je to smut­ne..­....😥😥­😥😥😥😥😥😥­😥😥😥😥

yokky ( 4. ledna 2020 19:19 )

dostojevskij ( 4. ledna 2020 18:14 )

Tak nějak nechápu, že si udělali ohňostroj, když mají v Austrálii takový požár. Na lidech, zvířatech nezáleží!!!! Arogance světem vládne!!! HNUS!!!!!! Zrušte i tenisový turnaj!!!!!!

ladybug ( 4. ledna 2020 18:10 )

Jenom malá ukázka, co se stane s většinou zeměkoule, až se dá tahle klimatická změna
pořědně do pohybu.

Zobrazit celou diskusi