Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jakoubek (†2) se z nemocnice živý nevrátil: Jeho mamince Dáše nikdy neřekli proč

Autor: shp - 
5. ledna 2020
18:54

Lékaři zanedbali diagnostiku, zvolili nesprávně léčbu, do zdravotní dokumentace dopisovali dodatečně informace a o stavu malého Jakoubka (†2) jeho maminku Dášu nedostatečně informovali. Opakované vyšetření případu odhalilo pochybení, kterých se zdravotníci v případu slovenského chlapce trpícího těžkou zácpou, která skončila otokem mozku a následnou smrtí, před dvěma lety dopustili.

Dagmar Kompanová přišla 20. listopadu 2017 do dolnokubínské nemocnice se synkem, který měl velké problémy s vyprazdňováním. O dva dny později ze zařízení odešla s dítětem, které zvracelo, informoval portál Plus 7 dní. Nebyla to první Jakoubkova hospitalizace, problémy se střevy měl již v minulosti. Proč tomu tak je, však lékaři nezjišťovali a rovnou chlapci naordinovali 5 klystýrů.

Když bylo Jakoubkovi nejhůř, poslali ho do nemocnice v Martinu. Jenže ani tam dítěti nepomohli. Sotva sanitka s maminkou a Kubíkem přijela, nenapadlo lékaře nic lepšího než dát dítěti další klystýr. Při jeho podávání chlapeček zemřel Dáše přímo v náručí. Zoufalá matka nechápala, jak se to mohlo vše stát. Přišla, aby jejímu synovi pomohli, a najednou oplakávala jeho smrt. Na zácpu se přece jen tak neumírá.

Druhá kontrola

Případ dostal do rukou Úřad na dohled nad zdravotní péčí (ÚDZS). Když si Dagmar přečetla závěr jeho martinské pobočky ÚDZS, nestačila se divit. Všichni zdravotníci podle něj dělali, co měli. Proč miminko zemřelo? Prý se to občas stane. Maminku to však nepřesvědčilo. Naopak byla odhodlaná se dopátrat pravdy za každou cenu.

Vůči rozhodnutí se odvolala a následně ředitel ÚDZS podepsal nové vyšetřování. Tentokrát postup lékařů posuzovala pobočka v Košicích. „Stav pacienta nebyl vyhodnocen správně, diagnóza nebyla stanovená včas, v důsledku čeho nebyl zvolený správný léčebný postup a pacient nebyl včas konzultovaný a přeložený na vyšší specializované pracoviště dětské chirurgie,“ konstatovalo šest odborníků.

Maminku dostatečně neinformovali

Úředníci našli i „nedostatky ve vedení zdravotní dokumentace jako například absenci písemných údajů o vitálních parametrech, dodatečné dopisování údajů,“ které zjistili během převozu z nemocnice v Dolním Kubíně do Martina. „Zjištěny byly i nedostatky při informování zákonného zástupce nezletilého pacienta a při vedení zdravotní dokumentace (absence záznamů a informovaných souhlasů),“ stálo ve zprávě.

Lékařky z Dolního Kubína přitom nařkly matku z toho, že je křivě obviňuje. Dva roky bojovala Dáša za to, aby pravda vyšla najevo. Když dostala protokoly z kontroly, nejdřív se hněvala, pak přišel pláč. „Je to zlý sen. Stále nerozumím, jak mohli lékaři tak laxně a neodborně postupovat. Proč studovali? Přišli jsme pro pomoc se zácpou a převáželi nás s otokem mozku,“ říká Dáša. Zdrcená žena má další otázky.

Odpovědi, které chybí

Neskutečně hodně otázek, na které nejsou odpovědi, protože personál nemocnici si myslí, že je nedotknutelný. Nemají ani kousek úcty, etiky, empatie, aby se se mnou setkali,“ zlobí se Dagmar. Lékaři z Dolního Kubína i Martinu na dotaz redakce slovenského portálu, odpověděli, že se závěry rozhodně nesouhlasí a že nijak nepochybili. Udělala tedy chybu komise ÚDZS  z Martinu, nebo Košic?

Odpověď z ústředí ÚDZS zní vágně. „Vylučujeme jakoukoliv pochybnost o nezaujatosti a nestrannosti,“ ubezpečila mluvčí úřadu Radoslava Muchová. Nemocnicím nyní hrozí pokuta maximálně ve výši v přepočtu 250 tisíc korun. Lékaři se v takovém případě postihu bát nemusí. Dagmar neskrývá rozhořčení nad tím, že za smrt jejího dítěte vlastně není nikdo oficiálně zodpovědný.

Boj Dáši nekončí

Tresty pro lékaře bude proto požadovat u soudu. „Kdyby chtěli, můj Kubík mohl žít. Neměl smrtelnou chorobu. Přišli jsme do nemocnice po svých a odešli v rakvi po dvou dnech. Každý, kdo ublíží člověku a zabije ho, má jít do basy. Netřeba dělat rozdíly, zda je to zdravotník, nebo někdo jiný,“ myslí si Dagmar. V roce 2020 bude potřebovat ještě hodně síly. Její boj o spravedlivý závěr tragédie totiž stále nekončí.

zada ( 7. ledna 2020 13:31 )

Pokud neodmítli pitvu rodiče, tak dítě mělo být pitváno a pitevní protokol a soudní lékař to musí zdůvodnit, pak se může matka i soudit.....někde se stala chyba v komunikaci

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání