Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Pták vyměnil zpěv za houkání sirén. Odposlechl je od hasičů bojujících s požáry

Autor: ČTK, sova - 
3. ledna 2020
12:07

Zpěv ptáka flétňáka australského, který zní jako houkání výstražných sirén hasičů a zdravotnických záchranářů, natočil v Novém Jižním Walesu na video bývalý vládní zmocněnec pro ohrožené druhy Gregory Andrews. Jihovýchod Austrálie v posledních týdnech sužují rozsáhlé požáry, které si vyžádaly řadu lidských životů a které napáchaly velké škody jak na majetku lidí, tak na životním prostředí.

„Tohle je jedna z nejskvělejších věcí, jaké jsem kdy viděl. Dnes jsem v Newcastle v Novém Jižním Walesu objevil flétňáka, který se naučil vydávat zvuky houkání sirén hasičů a sanitek,“ napsal na facebooku Andrews, který měl v minulosti na australském ministerstvu životního prostředí ochranu původních australských živočišných a rostlinných druhů na starost.

Umí napodobit i zvuk koně

Americká televize CNN na svých internetových stránkách uvádí, že v Novém Jižním Walesu jsou flétňáci, ptáci připomínající vránu nebo straku, zákonem chránění. Dokážou napodobit zpěv 35 druhů ptáků, ale i zvuky, které vydávají jiní živočichové, včetně psa, koně nebo člověka. Jsou velmi inteligentní a často navazují blízký vztah s lidmi, zejména s těmi, kteří je krmí.

Austrálii postihlo sucho, které je jedním z nejhorších za poslední desítky let. Při vlně veder minulý měsíc padaly teplotní rekordy, 18. prosince země zažila nejteplejší den za dobu měření a průměrná teplota dosáhla 40,9 stupně Celsia.

Zobrazit celou diskusi