Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zázračné dítě Kurz bude nejmladší premiér na světě. O rok trumfl i Grosse

Autor: ČTK - 
2. ledna 2020
16:00

Sebastian Kurz, předseda Rakouské lidové strany (ÖVP), která se dohodla na vládní koalici se Zelenými, se nejspíš stane ve svých 33 letech aktuálně nejmladším premiérem na světě. Nejmladším kancléřem v historii Rakouska a také nejmladším úřadujícím premiérem zemí Evropské unie se Kurz, kterému se přezdívá Zázračné dítě (Wunderwuzzi), stal už ve svých jedenatřiceti letech v říjnu 2017, do úřadu nastoupil v prosinci a v čele kabinetu stál do loňského května.

Primát nejmladšího šéfa vlády na světě dosud drží Finka Sanna Marinová, která do úřadu nastoupila loni v prosinci ve věku 34 let. Před ní byl nejmladším premiérem pětatřicetiletý Oleksij Hončaruk, který je od loňského srpna předsedou vlády Ukrajiny.

Mladíci v čele balkánských vlád

Vůbec nejmladším evropským premiérem od roku 1900 byl Ahmet Zogu, který se stal předsedou vlády Albánie v roce 1922 ve věku 27 let, později byl i prezidentem a králem země. Balkánské země měly v posledních desetiletích několik vůdců, jejichž věk nepřesáhl 30 let, například ve věku 29 let nastoupil v roce 1991 do čela vlády Černé Hory Milo Djukanović, současný prezident země, a v roce 1992 se ve stejném věku stal makedonským premiérem Branko Crvenkovski.

V Česku drží prvenství Gross, ve světě Kim Čong-un

Nejmladším premiérem v historii samostatné České republiky byl Stanislav Gross, který stanul v čele vlády v roce 2004 ve věku 34 let. Nejmladším evropským premiérem v historii byl Brit William Pitt mladší, který zemi vládl 17 let a moci se ujal v roce 1783 ve věku 24 let.

Nejmladší hlavou státu v současnosti na světě je severokorejský vůdce Kim Čong-un, který v roce 2011 ve funkci vystřídal svého zesnulého otce jako sedmadvacetiletý. Nyní mu je 35 let. K nejmladším světovým lídrům patří také Nayib Bukele, který byl zvolen prezidentem Salvadoru v červnu 2019 ve věku 37 let.

Nejmladší v době nástupu do prezidentského úřadu v evropské zemi byla Atifete Jahjagová, která se v roce 2011 stala hlavou Kosova ve svých 35 letech. Mladším 40 let byl v době svého zvolení také Emmanuel Macron, který se prezidentem Francie stal v květnu 2017 ve svých 39 letech.

Rovněž v 39 letech se v roce 1994 stal prezidentem Běloruska Alexandr Lukašenko. Jako nejmladší prezident vůbec je označován Jean-Claude Duvalier, zvaný Baby Doc, který se stal prezidentem Haiti v roce 1971 po smrti svého otce ve svých 19 letech.

Česko je oproti tomu nyní zemí politických starců. Hlavou státu je Miloš Zeman (75), premiérem Andrej Babiš (65, ANO), šéfem Senátu Jaroslav Kubera (72, ODS), pod padesát let je jenom šéfovi Sněmovny Radku Vondráčkovi (46, ANO).

Kazin ( 2. ledna 2020 16:55 )

No nazdar 😂

Zobrazit celou diskusi