Až dosud jste mohli libovolného Buddy pokémona nastavit tak, aby spolu s vašimi nachozenými kilometry postupně získával Candy. Tedy surovinu potřebnou k jeho vylepšení nebo vývoji.

TIP: Niantic v Česku zpřístupnil schvalování pokéstop hráčům Pokémon Go s úrovní 40

Nově můžete s pokémonem navázat „kamarádský“ vztah podobně jako s vašimi herními přáteli. Pokémon za splněné denní úkoly získává srdíčka a podle jejich počtu se dostáváte na úrovně s dalšími bonusy. První srdce vám stačí k tomu, aby vás pokémon doprovázel na mapě. Je třeba mu jen v rozšířené realitě (režim AR+) dát najíst. Od 70 získaných srdcí vám pomůže s chytáním pokémonů a bude nosit různé herní itemy, které najde. Od 150 srdcí vás upozorní na „zajímavá místa v okolí“ a také bude nosit různé suvenýry. Na maximální úrovni (300 srdcí) bude mít pokémon v soubojích dočasně zvýšený svůj CP. 

TIP: Konečně zajímavý endgame! V pokémon Go můžete nově vyzvat bosse Giovanniho

Jednou denně můžete u svého Buddy pokémona získat až deset srdcí, jedno získáte za ušlé dva kilometry (lze použít třikrát denně), to stejné platí i o krmení. Dále si s ním můžete „hrát“ (stačí v režimu AR+ několikrát tapnout na hlavu), bojovat s ním v gymech nebo proti ostatním hráčům, pořídit jeho snapshot v režimu AR+ nebo dojít na místo, kde jste ještě nebyli (tzn. poprvé navštívená pokéstop). Pokud se po dotyku na pokémona objeví velký smajlík, je pokémon spokojen, takže za ušlou vzdálenost získává candy dvakrát rychleji.

Funkce z textového popisu vypadá hodně infantilně, hráčům však pomůže maximalizovat damage v soubojích. Stačí buddy pokémona zapojovat do soubojů. Zatím však není jasné, jaké suvenýry a itemy vám pokémon na vyšších úrovních bude nosit. To ukáže až čas. Celkem můžete svého Buddyho pokémona vyměnit 20× denně, takže tímto způsobem si můžete postupně „vylepšit“ vaše nejsilnější soubojovou sestavu.