Zatímco většina lidí vyspává po bujarých oslavách, zaměstnanci Pražských služeb zažívají snad nejpernější šichtu roku - musí totiž zlikvidovat nepořádek, který tisíce slavících lidí zanechaly v centru Prahy.

„Velké stroje začaly ve 03:00 projíždět hlavní tahy vozovky v centru,“ uvedl vedoucí technicko-výrobního odboru Pražských služeb Zdeněk Záluský. Pracovat se začalo na Václavském a Staroměstském náměstí, Karlově mostě, Karlově nebo Hradčanském náměstí. Václavské náměstí bylo do 08:00 uzavřeno pro vozidla, uklizené bylo podle zpravodaje ČTK už o hodinu dříve.

„Letos tam máme takovou drobnou komplikaci, což nebylo v posledních letech. Dopravní opatření tam je, zákaz vjezdu pro vozidla tam je, ale bohužel chybí hlídky Policie České republiky. Řidiči taxislužby si šoupnou značku a vjedou nám tam,“ doplnil Záluský.

Kolem 07:30 bylo uklizené už také Staroměstské náměstí, metaři postupovali Celetnou a dalšími okolními ulicemi a odpad soustřeďovali k přeplněným odpadkovým košům. Další pracovníci Pražských služeb ho nakládali do svozových aut. Uklizeno s odpadem nameteným ke košům bylo také na náměstí Republiky. Kolem poledne bylo historické centrum uklizené a od 14 hodin nastoupila druhá směna, která bude odklízet ty místa, kam se ráno metaři nemohli dostat.

Odpad včetně střepů, konfet a zbytků pyrotechniky Pražské služby odvezou do malešické spalovny. Počítají, že svezou přibližně 35 tun odpadu. Za úklid po novoročních oslavách Praha zaplatí přibližně milion korun.

Pražské služby jsou dnes dále připraveny na úklid po novoročním videomappingu, který pořádá magistrát. Projekce na historickou budovu Národního muzea se spustí v 18:15, 19:15 a 20:15. Posílen bude vývoz odpadkových košů. Po demontáži věží po zvukovou aparaturu metaři doklidí ve čtvrtek Václavské náměstí, řekl dále Záluský.

Fotogalerie
69 fotografií