Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Válka v roce 2020? Diktátor Kim straší novou zbraní, USA varovně vztyčují prst

Aktualizováno -
1. ledna 2020
01:02
Autor: ČTK - 
31. prosince 2019
23:49

Severokorejský vůdce Kim Čong-un dnes na jednání vládnoucí strany prohlásil, že KLDR nemá důvod prodlužovat své moratorium na zkoušky jaderných zbraní a raket dlouhého doletu. Na poradě vedení vládnoucí strany také ohlásil, že světu brzy předvede novou strategickou zbraň. Ministr zahraničí USA Mike Pompeo prohlásil, že doufá, že si KLDR raději vybere mír a prosperitu než válku.  

„Nemáme žádný důvod být dále jednostranně spoutáni tímto závazkem,“ uvedl Kim Čong-un na jednání špiček Korejské strany práce (KSP).

Jaderné odstrašování je podle severokorejského vůdce nezbytné vůči hrozbám z Washingtonu, který pokračuje ve vojenských cvičeních s Jižní Koreou. Postěžoval si také na „gangsterské sankce a nátlak“.

Kritizoval Washington také za promarnění času k dialogu. Pokud USA nezmění nepřátelskou politiku vůči Pchjongjangu, KLDR bude pokračovat ve vývoji strategických zbraní, varoval. „Svět brzy uvidí novou strategickou zbraň v držení KLDR,“ avizoval.

Spojené státy žádají, aby se Pchjongjang vzdal vývoje jaderných zbraní, a teprve potom chtějí odvolat sankce uvalené na KLDR za její jaderné a raketové zbrojní testy. Pchjongjang požaduje postupné rušení hospodářských sankcí výměnou za dílčí kroky v odzbrojovacím procesu.

Pompeo: Snad si předseda Kim vybere správně

Jednání o denuklearizaci KLDR se ocitla na mrtvém bodě od neúspěšného únorového summitu Trumpa s Kim Čong-unem v Hanoji.

„Při těchto veřejných oznámeních nezbývá než doufat, že si předseda Kim vybere jinou cestu,“ řekl Pompeo televizi Fox News. „Doufáme, že předseda Kim udělá správné rozhodnutí - zvolí mír a prosperitu před konfliktem a válkou,“ dodal podle agentury Reuters.

Pompeo v televizi CBS vyjádřil hluboké zklamání nad tím, že Kim Čong-un porušil závazky, které dal prezidentu Trumpovi.

yarda ( 1. ledna 2020 09:40 )

Když už, tak "...pouZÍ usmrkanci..."

arne100 ( 1. ledna 2020 09:31 )

Víte co jste jste pouhý usmrkanci.Tohle může napsat jen idiot.

Zobrazit celou diskusi