Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Fenku v tašce pověsili na popelnici. Útulky čekají velkou vlnu odvržených „dárků“

Autor: blv - 
2. ledna 2020
06:00

Odvrácená strana Vánoc, kterou řada lidí nevidí - zvířata odložená v útulcích. Jejich „sezona“ bohužel začala. Králíček Šklíba byl jenom koule chlupů jako bambule na kulichu, přesto skončil u popelnic. Jinde rodinka dala darem štěně retrívra babičce - jenže ta ho nechtěla. Rozum ale zůstává stát nad případem z Děčína. Fenku někdo v tašce pověsil na popelnici. Na hlavní nápor se útulky teprve chystají. Do měsíce totiž zvířátka přestanou děti bavit. A letos může být i hůř - někdo se psa zbaví třeba kvůli nově povinnému čipování. 

Strčit nevhodný dárek zpátky do tašky a odnést ho do popelnice. To je možné u klasického hmotného dárku. Kdosi v Děčíně to ale udělal s pár měsíčím štěnětem. Nepochopitelný čin lidé kritizují. Fenku už si zamluvil nový zájemce.

„A máme tu první nevhodný dárek pod stromeček. Caira byla nalezena v Děčíně III, u paneláku naproti restauraci Corso, pověšená v tašce na popelnici,“ informoval děčínský útulek u pondělí. Hned v úterý ještě stejný útulek sdílel informaci o tom, že je k mání další zachráněný pes. Toho tentokrát někdo hodil přímo do popelnice.

Pod stromeček jsme dostali králíka, i když jsme ho nechtěli. Zvířata totiž nejsou dárek, nýbrž závazek.  Ale ta koule chlupů, která se vešla do dlaně, v krabici u popelnice nemohla zůstat. Králík Šklíba se tak stal jedním z prvních zvířat, které skončily jako nevhodný dárek a zároveň našel novou, určitě lepší rodinu.

Smutná sezona odložených zvířat teprve začíná.  „Zatím tady máme pár štěňátek, hlavní nápor čekáme na konci ledna,“ řekl Blesk Zprávám ředitel útulku městské policie v pražské Troji Eduard Schuster. Teď jsme totiž podle něj ve fázi, kdy děti zvířátka ještě baví. Až rodiče půjdou do práce a život rodiny se vrátí do běžných kolejí, láska k chlupáčům rychle zmizí - děti totiž zjistí, že vyžadují hodně práce. 

Lépe jsou na tom kočky, ty se dávají do útulků méně. „Dostávají se k nám hlavně pejsci. Ti se totiž musí věnčit. S kočkami takový problém není, jsou soběstačnější, tam stačí měnit kočkolit, “ upřesnil Schuster. 

V komořanském psím útulku už první oběti Vánoc mají - teprve dvouměsíčního labradora a čtyřměsíčního retrívra. Zatímco první štěně  sem lidé přivezli s tím, že ho našli na ulici, u druhého to bylo jasné.  „Toho koupila rodina pod stromeček babičce, ale ona ho nechtěla,“ uvedla Jaroslava Kladivová, která se o opuštěná zvířata stará už dvacet let. Každý rok k ní lidé přivedou deset až patnáct pejsků, kteří se po svátcích už omrzeli. 

V městském útulku v Českých Budějovicích mají zatím jednoho pejska, který se sem dostal 27. prosince, tedy hned po vánočních svátcích. „Tenhle problém tu moc nemáme, třeba loni jsme nezaznamenali žádný případ,“ pochlubila se Blesk Zprávám pracovnice útulku.

Ivana Jansenová, která se stará o pejsky v útulku Nalezenci-Šumaváci, má obavu, že letos bude vlna odložených zvířat silnější než v minulých letech. K „vánočním dárkům“ se totiž mohou přidat i zvířata, která jejich majitelé vyženou kvůli povinnému čipování. 

I když se to zdá neuvěřitelně, podle Jansenové to je klidně možné. „Dřív stačilo, když se jednou za rok dostavili na náves a nechali si zvíře za sedmdesát korun naočkovat. Teď budou víc platit, musí psa zanést do registru a když uteče a něco provede, tak za to ponesou odpovědnost,“ vysvětlila Blesk Zprávám. 

Králík Šklíba dostal novou klec, hopká po obýváku a přibírá na váze. Asi to nebude zakrslé plemeno, jak jsme tiše doufali. Spousta dalších zvířat ale bude čekat, jestli si jich někdo v útulku všimne. „To se můžete upsat, umluvit, opakujeme to pořád - zvíře pod stromeček nepatří, a každý rok nám je sem stejně lidi nosí,“  postěžoval si Blesk Zprávám ředitel útulku městské policie v pražské Troji Eduard Schuster.

agfor ( 2. ledna 2020 11:19 )

K této situaci přispěl i vládnoucí xindl svým protichovatelským zákonem o zbytečném čipování pejsků. Měli bychom očipovat tu vládnoucí sebranku.

bibijana ( 2. ledna 2020 09:27 )

Dávno ty zákony měly být natolik přísné, aby si psa pořizoval jen skutečný milovník zvířat. Lidi si musí uvědomit,že to není plyšová hračka,kterou odhodí, až je přestane bavit, ale živá bytost, která přináší nejen radost, ale hlavně starost.Kolikrát vyžaduje větší péči než děcko.Psa musíte zabavit,věnovat se mu,krmit ho, venčit,uklízet chlupy,platit drahou veterinární péči,případné operace,nemůžete jen tak se od něj na delší dobu vzdálit, aniž by vám ho někdo pohlídal.Lidi si taky nesprávně vybírají rasy do nevhodných podmínek.Pracovní a lovečtí psi, kteří potřebují nadměrný pohyb,volnost, jsou tak uzavření v panelácích.Každý má dnes internet a přitom si nic o chovu psa nezjistí.Pořídit psa faganovi?Vždyť to děcko musí chodit do školy,dospělí do práce, pak každý příjde unavený a na psa není chuť, ani čas.Aby pes nezavazel, tak se zavře do klece,kde prožije celý svůj život. Je na obtíž.Takoví spratci, škemrající o pejska, ať chodí pomáhat do útulků. Psa nemá mít nikdo, kdy ho nechá víc jak 4 hodiny samotného.Tečka! A upozorňuji, že pes je v dnešní době velice nákladná záležitost,takže není absolutně vhodný pro socky!

Zobrazit celou diskusi