Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Konec levného cukru, připlatíme si i za maso a brambory. Co ještě letos podraží?

Autor: Sabina Dračková - 
3. ledna 2020
05:45

Premiér Andrej Babiš (ANO) v novoročním projevu mluvil o rostoucím blahobytu, Češi mají při nákupu ale hlouběji do peněženek. V roce 2019 meziměsíčně zdražovalo hned několik základních surovin. Šlo hlavně o vepřové maso, jablka, ale i o cukr a pečivo. U cukru je podle odborníků jisté, že bude zdražovat i nadále, hlavně kvůli špatné úrodě a nízkým výkupním cenám. Podle ekonoma Lukáše Kovandy nás ale čeká zdražování i u dalších potravin, například u brambor. Víc budou stát cigarety i alkohol, podraží elektřina i voda. Očekávají se sice vyšší platy, ekonom ale varuje před propouštěním.

Data českého statistického úřadu za rok 2019 ukazují, že u sledovaných potravin docházelo většinou k nárůstu cen. Za rok stihlo podražit třeba pečivo. O korunu dražší je kilo klasického chleba, o víc než dvě koruny podražilo bílé pšeničné pečivo. Průměrná cena kila mouky narostla o 1,50 Kč.

Mezi potravinami, jejichž ceny statistici sledují, je i klasický netučný bílý jogurt. Na začátku roku stálo balení 150 gramů přes osm korun, od června je ale průměrná cena nad devíti korunami. Větší zdražení zaznamenalo polotučné mléko. Litr je teď dražší o dvě koruny, průměrně vyjde na 21 Kč.

Podražila i jablka, a to o necelých šest korun na kilogram. Současná cena se pohybuje okolo dvaatřiceti korun. Celkově je ovoce meziročně dražší. Jeho průměrné ceny se pohybují o 15 procent výš než v roce 2018. U piva je nárůst nepatrný, půllitr je dražší jen o několik haléřů. Průměrná cena světlého výčepního piva v lahvi je tak nyní 12,43 Kč.

Cukr začal zdražovat v posledním čtvrtletí roku 2019 a růst ceny zřejmě jen tak neskončí. „Zřejmě se začínají naplňovat odhady o růstu jeho ceny vlivem slabší úrody cukrové řepy a její nižší cukernatosti. Kvůli nízkým výkupním cenám navíc řada zemědělců jeho pěstování zastavila,“ vysvětluje Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR. Podle něj časy levného cukru doslova končí. Připomínají ale zároveň i to, že cukr loni v září stál stejně jako v roce 1990.

Video  „Čeká nás skvělé období.“ Babiš v novoročním projevu ordinoval Čechům optimismus.  - Česká televize
Video se připravuje ...

Raketový nárůst cen vepřového

Raketově ale ceny rostly hlavně u vepřového. Podle dat Českého statistického úřadu cena za kilo vepřové pečeně rostla o pár korun téměř každý měsíc. Průměrná cena v prosinci 2019 byla o víc než jednadvacet korun vyšší než v lednu téhož roku. Oproti roku 2018 je současná cena vyšší o čtvrtinu.

Svaz průmyslu a obchodu našel původ zdražování v Číně. „Růst ceny začal ve druhé polovině loňského roku po výskytu prasečího moru,“ uvedl. Odborníci zároveň upozorňují na to, že Čína je velkým světovým producentem vepřového. Za roky 2016 a 2017 ho vyprodukovala více než EU, USA, Brazílie a Rusko dohromady, což jsou taktéž velcí producenti vepřového.

„Je zřejmé, že masivní vybíjení chovů v zemi největšího světového producenta klade velké nároky na dovozy vepřového do Číny. Jeho nedostatek v Evropě se pak odráží v rostoucí ceně,“ shrnuli odborníci ze svazu a dodali, že poptávka je ve světě stále vyšší než nabídka.

Že se situace s cenami potravin jen tak nezlepší, potvrzuje i ekonom Lukáš Kovanda. „Zejména v první polovině roku budou patrné cenové tlaky v oblasti některých potravin, jako je vepřové, cukr či brambory,“ řekl.

Brambory přitom v průběhu roku 2019 zlevnily. Jejich cena se vyhoupla vzhůru jen jednou na začátku léta, celkově bylo kilo na konci roku o necelé dvě koruny levnější než na začátku. Mírně klesala cena u vajec, zlevnilo také máslo.

Dražší bude voda i elektřina. Ekonom: A prodraží se i bydlení

Sáhnout hlouběji do kapsy budou muset v roce 2020 také kuřáci. Kvůli růstu spotřební daně bude zároveň dražší i alkohol. Platit budou víc ale i ti, kteří si tyto povolené návykové látky odpustí. Mnohých se dotknou dražší ceny bytů.

„Citelné zdražování lze očekávat v případě bydlení. V souvislosti s tím bude sílit sociální napětí v části tuzemské společnosti. Růst cen nájmů bude pokračovat, zhruba pětiprocentním tempem,“ předpověděl blížící se situaci ekonom Kovanda a upozornil, že se k tomu přidá zdražování elektřiny o pět procent nebo vodného a stočného o čtyři až šest procent.

Zdražení možná tolik nepocítí ti, kteří dostanou přidáno. „Mzdy by měly příští rok růst nominálně meziročně o 5,5 procenta,“ uvedl ekonom. Podle něj ale pokračující růst mezd bude zdražovat služby například automechaniků, pekařů nebo třeba kadeřníků. „Dražší práce automechanikova následně přispěje ke zdražení povinného ručení,“ nastínil.

„V průběhu roku však budou mzdové tlaky polevovat ruku v ruce s ochlazováním přehřátého trhu práce, v druhé polovině roku 2020 nelze vyloučit mírný růst míry nezaměstnanosti,“ předeslal Kovanda. Ekonom naznačil také, v jakých oblastech by se mohlo propouštět – je to v těžebním průmyslu, hutnictví či v automobilovém průmyslu.

drabajs ( 5. ledna 2020 08:53 )

Cenu jablek neurcuje Babiš, ale neuroda jablek a co se týče brambor a cukru, tam jsme byli kdysi sobestacni, třeba u nás zavřeli cukrovar po nákladné celkové rekonstrukci, aniž by se rozjel. Teď by se ti, kteří to způsobili chtěli vrátit k moci.Lidi vzbudte se už konečně.

yokky ( 3. ledna 2020 14:29 )

TO JE OK,CUKR SKODI,BRAMBORY JSOU PRO PRASATA,VEPROVE JE OK.ALE ZASE BUDOU LEVNEJSI LOKO­MOTY­VY🤣🤣🤣🤣­🤣🤣🤣🤣🤣🤣

ANO_nam_bude_lip ( 3. ledna 2020 12:45 )

Všichni kradou, jen soudruh Babiš čerpá.

levicove-smegma ( 3. ledna 2020 12:42 )

V tomto zemanobabišizmu se lůze předhodí trochu zrní, ale dvakrát tolik se jim vezme. Na zdražování potravin samozřejmě vydělá Babišův Agrofert.

Jarabak ( 3. ledna 2020 12:35 )

Jo, děkuju vám, babišisti. Všechno se akorát zdražuje. Vy se asi máte líp, když jste uplacení ze státního rozpočtu. My, co na vás vyděláváme, se ale líp nemáme.

Zobrazit celou diskusi