Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babička je staré prase, útočily děti kvůli masu a jízdě SUV ve veřejnoprávní TV

Autor: sova - 
29. prosince 2019
16:30

Německá veřejnoprávní televizní stanice WDR 2 to přepískla. Dětský sbor tu v satirickém videu parodoval zlidovělou dětskou píseň Moje babička jezdí v kurníku na motorce (v originále „Meine Oma fährt im Hühnerstall Motorrad“). Jenže tahle babička jezdila v SUV, jedla levné kotlety a pro děti byla „staré prase“. WDR 2 se po bouřlivých reakcích rozhodla v pátek video stáhnout, jak upozornil web Echo24.cz.

Stažení klipu televize na svém facebooku odůvodnila tím, že na záznam se na sociálních sítích objevily rozporuplné reakce. Trnem v oku byl divákům zejména mezigenerační spor v otázce klimatické změny a životního prostředí.

Právě neshody mezi příslušníky odlišných generací byly tématem kontroverzní písně. Její text narážel na spory v názorech ohledně globálního oteplování a ochrany životního prostředí.

„Moje babička jede v SUV k lékaři, přičemž u toho předjíždí dva dědečky s chodítky,“ zpívá dětský sbor v písni. A na údajné bezohledné chování seniorů k životnímu prostředí se v písničce naráží vícekrát.

Maso ve slevě skoro nic nestojí?

Verš ve znění „Moje babička si každý den smaží kotletu, protože maso ve slevě téměř nic nestojí,“ je ještě slabý odvar toho, co se v dětském popěvku objevuje. V refrénu totiž dítka opakují, že jejich babička „je staré prase vzhledem k životnímu prostředí“ (německy „eine alte Umweltsau“).

Dále děti zpívají například o tom, že jejich babička už nelétá letadlem a místo toho raději objede zeměkouli desetkrát do roka parníkem.

Chtěli jsme jen nastolit téma, brání se televize

V pátek video ze sociálních sítí televize zmizelo. „Dotklo se nás obvinění, že by děti mohly být nějak z naší strany ovlivněny. Tak tomu v žádném případě není, přesto jsme se rozhodli video smazat, protože podezření, že by měly být děti z pěveckého sboru nějak ovlivňovány, je pro nás nesnesitelné,“ uvedla stanice WDR 2 na svém profilu.

Stanice se také vyjádřila v tom smyslu, že se jen snažila o nastolení tématu. Chtěla otevřít aktuální otázku mezigeneračních rozdílů mezi mladými lidmi a staršími generacemi. Byli to totiž právě studenti středních škol, kteří se tento rok masově účastnili celosvětových pochodů za klima a kvůli tomuto zájmu se sdružili v hnutí Fridays for Future.

Mádl a Issová před volbami přemlouvali bábu

S populárními a kontroverzními klipy, které si za hlavní téma volí mezigenerační rozepře, máme zkušenosti i v našich končinách. V roce 2010 před volbami do Poslanecké sněmovny natočili herci Jiří Mádl a Martha Issová krátký snímek s názvem „Přemluv bábu“. V něm apelovali na mladé lidi, aby se pokoušeli přemluvit své prarodiče k tomu, aby volili pravicové strany a ne KSČM.

Klip, který se okamžitě stal internetovým hitem a vyvolal bouřlivou debatu ve společnosti, režíroval Petr Zelenka.

cleverjoe ( 30. prosince 2019 09:47 )

Milý Blesku. Je vidět že jste decentní časopis. Ve skutečnosti se sau v němčině překládá jako ***. Takže ty roztomilé ekologicky uvědomělé děti zpívaly, že babička je stará ekologická ***. Děkuji za pozornost.

oltec ( 30. prosince 2019 04:52 )

taky se snad dočkáš hňupe nebo možná zhebneš dříve

Bertik ( 30. prosince 2019 02:23 )

Od Němců nelze čekat nic dobrého. 2x rozpoutali světovou válku a pořád chtějí někomu vládnout a diktovat.Jsou pořád čím dál výbojnější .A'da by měl z nich radost.

smeagol ( 29. prosince 2019 21:39 )

Bingo.

verasum ( 29. prosince 2019 21:22 )

Malý fašisti,že jim není hanba.Podle toho,jak se mladí chovají ke starým lidem svědčí o jejich vychování. U nás typický primitivní frackové Mádl a šeredka Marta Issová

Zobrazit celou diskusi