Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Zpěváci v pohádkách: Ďábel i Bůh Gott, princ Klus i čarodějnice Bílá!

/
  • Zpěváci v pohádkách: Víla Vondráčková, pavoučice Bílá, kníže Brambas Hůlka i princ Klus!
    26. prosince 2019 ● 18:00

    České hvězdy hudebního nebe se těší mnohdy takové oblibě, že jim filmaři s chutí svěřují i role herecké. A dost často se tomu děje právě v pohádkách, což je žánr, který je v Česku více než populární. Tím spíše teď o vánočních svátcích! Jaké hvězdy nejzářivější se objevily na televizních obrazovkách a jaké postavy si „střihly“?

  • 1.

    Daniel Hůlka (51)

    Zpěvák Daniel Hůlka (51) zažil největší boom své kariéry v devadesátých letech. Na divadelních prknech zářil jako prokletý hrabě Dracula a ženy a dívky před ním padaly do mdlob, a tak není divu, že se jeho popularity rozhodl využít i režisér Zdeněk Troška (66). Obsadil ho do role zlotřilého krále Brambase v obou dílech pohádky Z pekla štěstí. Údajně tak učinil na doporučení producenta Jiřího Pomeje (†54). Ten totiž měl Brambase hrát původně...

    Daniel Hůlka v pohádce Z pekla štěstí
    Autor: archiv Blesku

  • 2.

    Jiří Korn (70)

    „Svítí, svítí slunce nad hlavou, nad hlavou, svítí, až háj se zelená....“ Kdo by si okamžitě nevybavil text jedné z nejznámějších pohádkových písniček! Zpěvák a tanečník Jiří Korn (70) si v roce 1977 střihnul titulní roli v pohádce Honza málem králem, a je to film, který od té doby nesmí na Vánoce chybět v televizním programu. Kornův Honza totiž vůbec není nějakým hlupákem, ale vykutáleným filutou, jenž poté, co vyrazil do světa, se stihl zamilovat, potrestat pár lakotných lidí, ty hodné vyléčit, a dokonce se mu podaří vykurýrovat i princeznu. 

     

    Jeho hlas ovšem ve filmu nezaznívá, ke své nelibosti byl předabován hercem Michalem Pavlatou (†71). Vynahradil si to proto o něco později, přesněji řečeno v roce 2016, kdy se Jiří Korn objevil v další pohádce - ve filmu Pravý rytíř. Tam si zahrál rovnou krále.

    Jiří Korn v pohádce Honza málem králem
    Autor: archiv Blesku

  • 3.

    Josef Zíma (87)

    Zpěvák Josef Zíma (57) se poprvé objevil v pohádkové roli v roce 1959, kde mu byla svěřena hlavní role čestného a spravedlivého prince Radovana. Řeč je pochopitelně o veršované Princezně se zlatou hvězdou, kde Zíma jakožto typicky romantický hrdina nezapomenutelným způsobem pěl „prstýnek něžný dala mi“. Šušká se, že za tuto roli dostal tehdy již známý a uznávaný hudebník pouhých 550 Kčs.

     

    Nebyla to ovšem jeho jediná pohádková role, před kamerami stanul například v televizním filmu Plaváček. Tam už však hlavní part neztvárnil...

    Marie Kyselková a Josef Zíma jako Lada a Radovan v pohádce Princezna se zlatou hvězdou.
    Autor: archiv Blesku

  • 4.

    Karel Gott (†80)

    Mnohonásobný držitel ocenění Zlatý slavík Karel Gott (†80) byl sice na stříbrném plátně jako doma, většinou ale hrál sám sebe. V pohádkách zazářil jenom dvakrát. Poprvé tomu bylo v roce 2001, kdy v pohádce Z pekla štěstí 2 ztvárnil rovnou dvojroli Lucifera i Boha, podruhé v roce 2019 v pohádce Když draka bolí hlava. Tam hrál starší verzi hlavního hrdiny, tedy statečného prince / krále / kováře Janka. Z nějakého záhadného důvodu mu byl svěřen part slovensky mluvící postavy, kdežto jeho herecká partnerka Kamila Magálová (69), Slovenka, zase hovořila česky. Oba se za svůj nevěrohodný přízvuk setkali s notnou kritikou.

     

    Na plátně se ovšem Gott setkal s oběma svými dcerami, Charlotte Ellou (13) i Nelly Sofií (11). Starší z děvčat ztvárnilo jeho vnučku, mladší vesnické dítě. Po tatínkovi, který zemřel letos 1. října, jim tak navždy zůstanou krásné vzpomínky...

    Karel Gott s dcerami při natáčení nové pohádky Když draka bolí hlava.
    Autor: Marek Patek

  • 5.

    Lucie Bílá (53)

    Oblíbená pěnice Lucie Bílá(53), jejíž skutečné jméno je ve skutečnosti Hana Zaňáková, se v roce 1994 objevila na plátnech kin v roli nešťastně zamilované čarodějnice v hudební pohádce Zdeňka Trošky Princezna ze mlejna. Dokonce si v ní zazpívala i písničku adresovanou směrem k jejímu čertovskému nápadníkovi, kterého hrála herečka Yvetta Blanarovičová(56).

     

    Bílá si zapěla i v roli svaté Lucie v pohádce Anděl Páně 2, tedy v dalším pohádkovém snímku, v němž se objevila. Pokračování veleúspěšného Anděla Páně natáčela v roce 2016. Kromě toho se objevila i v pohádkově fantasy seriálu O ztracené lásce, kde ztvárnila poměrně strašidelnou pavoučici.

    Lucie Bílá v roli čarodějnice v pohádce Princezna ze mlejna
    Autor: Foto: Petr Novotný, Česká televize, FTV Prima, archiv Blesku

  • 6.

    Lucie Vondráčková (39)

    Zpěvačka Lucie Vondráčková je v podstatě stejně tak zpěvačkou jako herečkou. Už jako dítě se prosadila ve filmu, a tak nejspíš není divu, že právě ona má ve svém repertoáru celou řadu pohádek, jimiž dnes může těšit své dva synky Adama (4) a Matyáše (8). Namátkou jmenujme například komediální Šmankote, babičko, čaruj!, výpravný Královský slib, v němž jí byl hereckým partnerem další hrající zpěvák David Kraus (39), nebo třeba Malvína, kde si zahrála roztomile nešikovnou vílu, co popletla hlavu mladému poručíkovi v podání Jiřího Hány (43). Ten v současné době září v krimiseriálu Specialisté.

    Lucie Vondráčková v pohádce Malvína
    Autor: ČSFD

  • 7.

    Monika Absolonová (43)

    Zpěvačka Monika Absolonová (43) převzala ve dvojce roli čarodějnice z Princezny ze mlejna po Lucii Bílé, a divák musí uznat, že jsou namaskované takřka k nerozeznání. Kostým však nebyl pro pěnici zrovna dvakrát příjemný, a muzikálová hvězda prý měla často problém s falešnými zuby. Kromě toho se bála velkého hada, tedy „Boženky“, s níž musela natáčet. Režisérovi Zdeňkovi Troškovi se ovšem jako herečka natolik zalíbila, že ji obsadil i do role zdravotní sestřičky v několika dílech jeho komediálních Kameňáků.

    Princezna ze mlejna 2: Monika Absolonová v roli čarodějnice.
    Autor: Foto: Petr Novotný, Česká televize, FTV Prima, archiv Blesku

  • 8.

    Tomáš Klus (33)

    Také zpěvák Tomáš Klus (33) díky své oblíbenosti mezi ženami všeho věku zamířil na televizní obrazovky, a v roce 2011 se stal princem Jakubem v satirické pohádce Tajemství staré bambitky. Objektem jeho milostného zájmu se stala rusovlasá dcera bývalého zbojníka v podání sympatické Kamily Janovičové (27). V této roli si dnes již trojnásobný tatínek synka Alfréda (3) a dcer Josefíny (6) a Jenovéfy (2) také zazpíval.

     

    Svůj pěvecký talent společně s tím hereckým měl příležitost předvést o tři roky později dokonce i na stříbrném plátně. Režisér Jan Svěrák (54) mu totiž svěřil roli Jana v hudebních Třech bratrech. V roli venkovského kluka, co vyrazí zachránit Šípkovou Růženku, nadchl své fanynky mimo jiné i tím, že se předvedl do půl pasu nahý...

    Tomáš Klus v pohádce Tajemství staré bambitky
    Autor: ČSFD

  • 9.

    ...a další

    Na fotografie z dalších hereckých počinů slavných zpěváků a zpěvaček se můžete podívat do naší galerie!

    VIDEO: Jakou pohádku mají známé osobnosti nejraději?

    Video
    Video se připravuje ...

    Premiéra filmu Tři bratři. Jakou pohádku mají známé osobnosti nejraději? Adam Balažovič

    Fotogalerie
    58 fotografií

Články odjinud

Dnešní horoskopy