Byla nejstarší montovanou stavbou svého druhu, která Praze sloužila, a teď z ní zbyly jen trosky. Do holešovické hasičárny najely už koncem minulého roku těžké stavební stroje a začaly s demolicí. Po 77 letech, co hasičům věrně sloužila, už totiž neměla šanci držet krok s časem. „Dominanta protektorátního provizoria, tedy výjezdových garáží pro hasičskou techniku, byla 7. ledna 2020 definitivně stržena,“ uvedl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka s tím, že tak skončila první etapa demolice. 

Video
Video se připravuje ...

Holešovickou hasičárnu z roku 1942 srovnali se zemí. Nahradí ji moderní komplex. HZS Praha

Budovu nahradí moderní komplex. „Za dva roky vznikne nová hasičská stanice a zázemí pro výjezdové hasiče, za další dva roky pak druhá část budovy pro pracoviště požární prevence,“ upřesnil Kavka. Celková investice stavby se pohybuje kolem 353 milionů korun. 

Vizualizace nové hasičské stanice v pražských Holešovicích
Autor: HZS Praha

Část hasičů v Holešovicích zůstala – zázemí mají v levé části areálu, kde stojí ještě poslední stavba z druhé světové války. Druhá polovina hasičů zatím našla útočiště u dobrovolných hasičů v Letňanech. 

Tak šel čas

Když byla holešovická hasičárna postavena, psal se protektorátní rok 1942. Provizorně měla fungovat pět až deset let. Šlo o součást celého nového konceptu práce hasičů, který vymyslel tehdejší vrchní požární rada Bruno Petersen. V rámci něj se nastavilo plošné pokrytí Prahy, ze kterého se vychází dodnes.

Nakonec si však v holešovické stanici tamní personál hasičského sboru hlavního města odbyl nejedno desetiletí, a dokonce překlenul i tisíciletí. „Staří vysloužilí hasiči prý kdysi vyprávěli, že se na stavbě ještě podíleli. Proto prý jsou budovy tak dobře postavené, protože si je stavěli sami pro sebe,“ sdělil Blesk.cz ještě před demolicí velitel stanice Jiří Rýpar.

V 21. století už ale stařičká budova nedokázala poskytovat plnohodnotné zázemí pro náročnou hasičskou práci. Řidiči například museli při výjezdu z garáží pokaždé sklápět zrcátka, aby se dostali ven. „Problémy byly v létě i v zimě. Jednou jsem tu v kanceláři naměřil 34 stupňů Celsia. V zimě v garáži bývá i pouhých pět stupňů, což příliš nepomáhá hasičům, které například vzbudil noční výjezd,“ popsal pouhý zlomek každodenních obtíží Rýpar. Teď už je stanice a s ní i všechny její problémy minulostí.

Fotogalerie
98 fotografií