Nemocnice na kraji města a její pokračování udělaly z herce navždy doktora, stejně jako bude jeho žena Libuše Šafránková (66) až do smrti Popelka. „Nestěžuji si,“ řekl Abrhám vyrovnaně. „Blažeje jsem bral jako úkol,“ přiznal už před časem. Málokdo tuší, že vyhledávaný herec má velmi blízko k rukodělným činnostem. „Rád třeba natírám okna. Nebo se snažím restaurovat nábytek,“ říká.

Když je příležitost a dobrý nástroj, rozletí se jeho šikovné ruce ochotně po černobílých klávesách. Dovede hrát i celou noc. To může dosvědčit i režisér Zdeněk Zelenka (65). Natočil s Abrhámem pohádku Kouzla králů a detektivku Černá karta, kterou před týdnem odvysílala ČT. „Role spisovatele na penzi, který chce ukončit život, byla pro Josefa protiúkol. Výjimečná postava v jeho filmografii. Navíc je muzikant. Vzpomínám si, jak při natáčení pohádky objevil v dekoracích klavír a začal na něm úžasně improvizovat,“ prozradil perličku režisér.

Málokdo asi ví, že Josef Abrhám propůjčil svůj hlas několika skvělým hvězdám světového významu. Nadaboval například Alaina Delona (84) v Povídce o policajtovi, Yvese Réniera (77) ve filmu Jeden z nás dvou a Timothyho Daltona (73) ve snímku Lev v zimě.

VIDEO: Josef Abrhám: S Libuškou to byla láska na první pohled

Video
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Josef Abrhám: S Libuškou to byla láska na první pohled. Alice Rossi, Lenka Chvostová

Fotogalerie
44 fotografií