Ne vždy je ale zásah vůdce tlupy potřeba, jako třeba naposledy, kdy se gorilí uličníci Nuru (7) a Kiburi (9) hašteřili. „Jak Kiburi dospívá, vyvolává občas rozbroje. Provokuje a ukazuje, jak je zlý, krade jídlo. Po většinu dne si ale s Nuruem i Ajabu (3) spíš hraje,“ vysvětluje kurátor primátů Vít Lukáš.

Tentokrát se Kiburi a Nuru podle něj prostě prali jako kluci. Pak Nuru mrknul tátovi do zadku. Většinou si jen čichne, ale občas mu odvážně vytrhne i chlup. V podstatě mu však dává najevo podřízenost. Než se nadál, měla ho v objetí tetička Kamba a pořádně ho zmáčkla.

Z houpačky zavěšené na kmenech všechno pohodlně sledoval nejmladší Ajabu. Pak se ale začal věnovat pedikúře. Mezitím si Kiburi začal vychutnávat větvičku. Pro býložravé gorily je to zejména nyní v zimě, když nic neroste, laskomina.

Komentované krmení

Jak gorilám chutná, se můžete přijít podívat na mimořádná komentovaná krmení, která se uskuteční od 28. do 30. prosince vždy v 15 hodin. „Dostanou kořenovou zeleninu, saláty a na okusování jejich oblíbené větvičky,“ prozradil Vít Lukáš.

Fotogalerie
8 fotografií