Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman vulgarizuje Česko, udeřil Halík. Ovčáček se rozlítil: „Plete si církev a stranu“

Autor: simao - 
15. prosince 2019
20:09

Že Tomáš Halík nejde pro kritiku současné hlavy státu daleko, to je věc známá. Když se Halík do Miloše Zemana opřel i během třetí adventní neděle, nenechal to bez povšimnutí hradní mluvčí Jiří Ovčáček. A kritizoval výrazného duchovního za to, že si plete církev a politickou stranu.

„Prezident vždy nějakým způsobem udává tón. Zeman se podepsal na vulgarizaci společnosti, a to nejen svým slovníkem, ale celkovým vystupováním. Jde vlastně o takového Antimasaryka,“ vytkl Zemanovi Tomáš Halík v nedělním rozhovoru pro Revue Forum. 

„Masaryk byl člověk, který se nebál postavit proti veřejnému mínění, byl velmi statečný – například ve věci Rukopisů, v Hilsnerově aféře… A Zeman dělá přesný opak. Jezdí po naší zemi a posiluje předsudky, vypráví občanům své vousaté anekdoty, hrubě útočí na své oponenty, společnost trvale rozděluje a rozeštvává, nestydí se prokazatelně lhát. Nikdy jsem od něj neslyšel nějakou pozitivní státnickou vizi. Trvale znečišťuje morální klima společnosti,“ vytkl také Zemanovi Halík.

Kritika za Rusko, Čínu i rozeštvávání Česka

Zkritizoval prezidenta i za servilnost vůči Rusku a Číně, naděje upíná k Milionu chvilek pro demokracii, jenž vedle kritiky premiéra Andreje Babiše (ANO) cílí i na prezidenta Zemana.

Byl to ostatně i sám Halík, kdo mj. 17. listopadu vystoupil na Václavském náměstí s projevem na Koncertu pro budoucnost a protestní akce si nenechává ujít pravidelně. A tak nechyběl ani při letošním největším protestu na Letenské pláni.

„Hodně nadějí spojuji s mladou generací. Podívejte se na Milion chvilek pro demokracii. Jim se podařila přinejmenším jedna věc –  překlenout rozdíl mezi Prahou a venkovem. Zeman od počátku štval venkov proti Praze a stejně štval  proti intelektuálům,“ podotýká Halík v rozhovoru publikovaném na forum24.cz.

Video  O závisti i úspěšném Česku. Podívejte se, co Zeman řekl 28. října na Hradě.  - abl
Video se připravuje ...

Ovčáček: Modleme se za Halíka!

To však již nevydržel hradní mluvčí. „Mons. Halík si popletl Církev Kristovu s politickou stranou, ve které se lepí známky do průkazky. Proto už nemá schopnost být blízko člověku. Jsme pro něj všichni jen jednotky souhlasím/nesouhlasím. Je nutné se za Mons. Halíka modlit!“ vzkázal Ovčáček.

Kritický je k Halíkovi dlouhodobě. Když držitel prestižní Templetonovy ceny Halík v lednu 2017 vyzýval, aby papež František nepřijal Zemanovo pozvání do Lidic, Ovčáček odvětil: „Páter Halík by už opravdu měl přestat naslouchat hlasům z pekla.“ 

Přetížená telefonní linka z pekla

Právě peklo použil Ovčáček i v srpnu 2018, když se rozhořel mezi Halíkem a Hradem další spor. „Není možné je zahnat do moře nebo vystřelit na měsíc. Je třeba se domluvit, jak se o ně postaráme,“ říkal Halík v DV TV o uprchlících.

„Alespoň tím symbolickým, o co jsme byli žádáni my - přijmout pár desítek lidí, abychom ukázali, že jsme na stejné lodi, že tady nechceme vytvářet nějakou bublinu etnické čistoty. To je prostě nesmysl. Ve středu Evropy nikdy nebude takováhle etnicky čistá prostora. Nikoho sem nepustíme? Už je tady spoustu cizinců a bude,“ podotýkal Halík.

Teolog a sociolog varoval před strašením migranty i narůstajícím populismem. Zemana nejmenoval přímo, Ovčáček se však přesto ozval: „Telefonní linka z pekla je v posledních dnech přetížená. Přístroj na stole velekněze neomarxismu zvoní od rána do večera!“ 

Halík: „Zemanovy hospodské frky“ 

Letos v říjnu pak katolický kněz Halík  v další přestřelce uvedl v Prostoru X na Reflex.cz , že kritizovat de facto musí: „Já to mám v popisu práce. Jako kritický intelektuál i jako člověk církve tady musím hájit určité duchovní hodnoty a snažím se to také samozřejmě uplatňovat ve svém soukromém životě.“ 

Šil však konkrétně opět i do Zemana. „Zeman rád ty lidi naštve, on se tím baví, že prostě pustí nějakou skandální věc a pak se o něm píše. A on se tím baví. Za tu dobu prezidentství já jsem od něj neslyšel jediné skutečně státnické slovo, nějakou vizi, já tam slyším takové hospodské frky, kterými baví, když objížděl ještě republiku, a napadá lidi, kteří mu nejsou po vůli. Tohle je něco, čemu já prostě nemůžu tleskat. Nemlčím, mám určitý hlas,“ pokračoval Halík a upozorňoval, že je třeba mluvit již i o Zemanovu nástupci.

 

A to i kvůli Zemanově zdraví. „Když pan prezident a jeho věrný Ovčáček tak hlasitě říká: Já jsem obrovsky fit, já jsem strašně zdravý, tak v tu chvíli říkám: No, musím se za něho modlit, asi je na tom špatně. Modlím se za něj, za všechny nemocné lidi,“ dodával Halík v době, kdy Zeman vyrazil na čtyřdenní rekondiční pobyt do střešovické nemocnice. „Já si myslím, že je to znamení, že na tom není dobře,“ přemítal a Ovčáčka opět dopálil.

Video  Příjezd Miloše Zemana do nemocnice: Nechyběla ani dcera Kateřina, prezident nastoupil na 4 dny do Střešovic.  - FTV Prima
Video se připravuje ...

 

hejhej ( 18. prosince 2019 11:44 )

homolka30:
Halík je ďábel v kněžském hadru. Odporný!!!!

vankr ( 16. prosince 2019 19:40 )

Já také, ale jestli ho má pánbíček raději, ať si ho vezme.

gabreta ( 16. prosince 2019 11:16 )

Zeman od počátku štval venkov proti Praze podotýká Halík.
A neštve Praha venkov proti sobě sama lucifere Halíku, když vyřvává, že venkov je nevzdělanej a bez informací a neměl by mít právo volit? Neštveš křesťanskej venkov zrovna ty, když podporuješ na Václaváku pochodující buzny? Zrovna ty, jako rádoby, jako duchovní? Vyčkej, až ti to tvůj šéf spočítá a pošle tě do pekla, kam patříš!!

jdi-se-bodnout ( 16. prosince 2019 10:06 )

Czechfreepress požaduje pomník na Heidricha, vymlouvá se přitom na Novotného.

radar666 ( 16. prosince 2019 10:01 )

A co vulgarizace Česka členem ODS a starosty Řeporyjí Novotného ? To vám pane Halík nevadí ? Zřejmě se rád (stejně jako řada kněží ) v těch jeho prasárničkách vyžíváte ! Zemanovi sice čas od času ulétne nějaké to sprosté slovo,ale na chování Novotného nemá ani náhodou ! Ale to je podle vás OK .Vždyť je členem strany ,kterou podporujete a kde se kritika členů nenosí.To je tabu ! Vy ,jako kněz,děláte svým chováním a svými názory spíš ostudu celému kléru !Chováte se jak bolševik v pravém slova smyslu !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa