Pánové Smoljak a Svěrák si úspěch inspektora Trachty vyzkoušeli už na divadelních prknech. Původně se jednalo jen o aktovku ve hře Vražda v salonním coupé v Divadle Járy Cimrmana, kde v hlavní roli exceloval Zdeněk Svěrák. Diváci v publiku byli absolutně nadšení, tak se dvojice rozhodla napsat filmový scénář. Ten přinesli na Barrandov už na počátku sedmdesátých let. Jenže dramaturgové ho kvůli údajné nepřesvědčivosti odmítli. Teprve když se v roce 1974 a o dva roky později povedly snímky Jáchyme, hoď ho do stroje! a Marečku, podejte mi pero!, bylo jasné, že autoři vědí, co dělají.

Jenže ještě než vůbec padla první klapka, dvojice se rozhádala, a to prý dokonce tak, že spolu nějaký čas pánové vůbec nemluvili. Co se stalo? Režisér filmu Ladislav Smoljak totiž do role inspektora Trachty neobsadil Zdeňka Svěráka, ale Jiřího Zahajského. Svěrák si tedy vybral náhradní roli – hajného Hlaváčka, otce policejního praktikanta Hlaváčka. Toho ale Smoljak nabídl zase Rudolfu Hrušínskému (†73). „Byl jsem tím dožrán,“ vyjádřil své tehdejší pocity Svěrák, který ve filmu nakonec získal alespoň malou roli průmyslového básníka Jelínka. Aby prý Smoljakovi dokázal, že je dobrý herec, dal se dohromady s Vítem Olmerem (77) a natočili spolu film Co je vám, doktore?. A se Smoljakem se před kamerou setkali až během natáčení filmu Nejistá sezóna.

A jak se do filmu dostal do té doby ne příliš známý Marek Brodský? Vlastně tak trochu díky tatínkovi. Když totiž Smoljak oslovil s rolí Vlastimila Brodského (†81), ten mu odvětil, že má plný diář, ale zároveň má velice šikovného a talentovaného syna. A tak Smoljak Marka pozval na kamerové zkoušky. „Ihned ho zaujal. Přesně tak si policejního praktikanta Jindřicha Hlaváčka představoval. Přesto ale po Markovi nechal jeho otci vzkázat, že ho bere jen v případě, když si tam zahraje také,“ vzpomíná jeden z členů tehdejšího filmového štábu. A Brodský senior souhlasil. Byl to tak vůbec první film, ve kterém si otec a syn zahráli spolu.

Fotogalerie
22 fotografií