Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Neuvěřitelně dojemné! Tahle fenka své paničce zachraňuje život každý den

16. prosince 2019 | 06:00

Shauna Darcy je majitelkou neuvěřitelné fenky Ruby – amerického stafordšírského teriéra. Ruby jí už několikrát zachránila život. Fenka podstoupila půlroční výcvik, aby své majitelce mohla pomoct v těch nejtěžších chvílích. V tomto případě je pes opravdu nejlepší přítel člověka.

Po letech šikany se žena potýká s těžkými depresemi a panickými atakami. Potom, co se odstěhovala od rodičů, splnila si se svým snoubencem celoživotní sen. Adoptovali si štěňátko. "Od chvíle, co jsme Ruby přivedli domů, jsem se zamilovala. Stala se z nás nerozlučná dvojka," vzpomíná Shauna. 

Psychické problémy Shauny se v dalších měsících ale silně zhoršily a ona odmítala opustit svůj dům. Vzhledem k tomu, že trávila Shauna s Ruby opravdu hodně času, napadlo snoubence Ruby vycvičit jako asistenčního psa. Fenka byla totiž jediná, s kým Shauna byla schopná jít ven. Ruby tedy začala s výcvikem a šlo jí to na jedničku. Během půl roku byla připravená Shauně stoprocentně pomoct a varovat ji před přicházejícím kolapsem.

To ještě netušila, že to její panička bude potřebovat hned několikrát. Stav Shauny se sice zlepšil, šance na úplné uzdravení ale bohužel uhasla. "Bohužel mám nejtěžší formu nemoci, u které se lidé dožívají 38 let. Ruby mi opravdu několikrát zachránila život. Je se mnou v kavárně, parku i obchodě. Jsem ráda, že si lidé také začali uvědomovat, jak Ruby pomáhá, a nevidí v ní pouze bojové nebezpečné plemeno," dodává nakonec Shauna.

Autor: Adéla Ondroušková