Ve sporu šlo podle soudkyně pouze o právní posouzení otázky Morávkova postavení v galerii. „Soud dospěl ve shodě s četnou judikaturou na toto téma k jednoznačnému závěru, že ten pracovněprávní úkon v podobě výpovědi z pracovního poměru mohla uložit osoba, která byla pověřena řízením Národní galerie v Praze,“ prohlásila. Morávek nezastupoval ředitele v době nemoci či dovolené, byl v podstatě jmenován se všemi z toho vyplývajícími důsledky, dodala.

Fajtův právní zástupce Richard Pecha novinářům po skončení jednání řekl, že podobný rozsudek očekával. Klientovi ale doporučí, aby se odvolal. Právník galerie Martin Vališ je s verdiktem spokojen.

Fajta a také ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa odvolal v polovině dubna tehdejší ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD). Zdůvodnil to pochybeními v hospodaření galerie a muzea, na oba muže podal také trestní oznámení. Policisté se podnětem na Fajta zabývají, trestní řízení zatím nezahájili. Případ Soukupa už odložili.

Bývalý ředitel NGP v žalobě uvedl, že se neohrazuje proti svému odvolání či jeho důvodům. Bránil se pouze proti výpovědi z pracovního poměru, protože ji podle něj nedostal od oprávněné osoby. Tehdejší ministr kultury podle Fajta „zcela účelově vybočil ze svých pravomocí a postupoval nezákonně“, protože podle zákona nemohl vedením galerie nikoho pověřit.

Za Fajtovo odvolání sklidil Staněk kritiku části odborné veřejnosti i spolustraníků a v květnu rezignoval. Prezident Miloš Zeman demisi nepřijal, premiér Andrej Babiš (ANO) proto navrhl jeho odvolání. Zeman o něm rozhodl v červenci. Morávkovo pověření k vedení galerie zrušil v druhé polovině září současný ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Její dočasnou ředitelkou jmenoval Anne-Marii Nedomu, která by měla instituci řídit do doby, než z konkurzu vzejde nový generální ředitel.

Fotogalerie
6 fotografií