Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Benešovskou nemocnici zcela ochromil počítačový virus: Dnes to nevyřešíme, řekl ředitel

Benešovskou nemocnici ochromil počítačový virus: Pacienti musí jinam!
Benešovskou nemocnici ochromil počítačový virus: Pacienti musí jinam!  (Autor: ČTK)
Aktualizováno -
11. prosince 2019
12:08
Autor: ČTK - 
11. prosince 2019
07:53

Provoz benešovské nemocnice ochromil počítačový kryptovirus, který v noci na středu napadl nemocniční počítačový systém. Nelze spustit žádný přístroj včetně počítačové sítě, všechny plánované operace jsou zrušené. Nemocnice žádá pacienty, aby si k návštěvě vybrali jiné zařízení. Ředitel zařízení potvrdil, že během středy se problém určitě nepodaří vyřešit.

Událost nastala podle mluvčího nemocnice Petra Balleka ve 02:50. Jak uvedl, byl nemocniční systém zásadně napaden. Na nápravě intenzivně pracují IT specialisté.

„V současné době je významně omezen provoz nemocnice. Nelze spustit žádný laboratorní ani jiný přístroj včetně počítačové sítě. Prosíme všechny pacienty, kteří nemusí bezpodmínečně navštívit benešovskou nemocnici, aby svou návštěvu odložili nebo se obrátili na jiné zdravotnické zařízení,“ uvedl Ballek před 07:30.

Na nápravě intenzivně pracují IT specialisté. Kdy se problémy podaří vyřešit, není známo. Mrva připustil, že teoreticky by odstraňování problémů mohlo trvat i týdny, což je krajní možnost, kterou si nikdo nepřeje.

V nemocnici podle něj zasedá krizový štáb, o situaci byla informována záchranná služba a další zdravotnická zařízení v okolí.

Pomáhá také Úřad pro kybernetickou bezpečnost

Původ a typ viru analyzuje tým odborníků, pomoc nabídli i Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). Podle Mrvy by experti měli postupně očišťovat jednotlivé servery a spouštět informační systém. Nemocnice má data zálohovaná, vir ale napadl i zálohový server. Podle ředitele je tak otázkou, jestli zařízení o některé údaje nepřijde. Odborníci ale Mrvu ujistili, že data nemohl nikdo ze systému vytáhnout a zneužít je.

Mluvčí středočeské policie Vlasta Suchánková ČTK řekla, že situací v nemocnici se na základě zpráv z médií a sociálních sítí zabývají také policisté, a to jak kriminalisté z Benešova, tak specialisté z odboru kybernetické kriminality krajského policejního ředitelství. „Spolupracují s IT specialisty benešovské nemocnice. Zajišťují důkazy a provádějí další úkony trestního řízení, právní kvalifikace zatím nebyla stanovena,“ dodala.

Benešovská nemocnice má spádovou oblast se 120.000 obyvateli, v turistické sezoně je to až čtvrt milionu lidí. Poskytuje péči pacientům z Benešovska, z Votic, Vlašimi, Sedlčan, Sázavy a jejich okolí a z okresů Praha-východ, Praha-západ a Tábor. Akcionářem nemocnice je Středočeský kraj.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání