Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hrůzy z paneláku: Když to bouchlo, byl jsem zavřený ve výtahu! Rozrazilo to dveře, lana naštěstí vydržela

Autor: jžk - 
8. prosince 2019
18:16

Dramatické chvíle si prožili i nejbližší osoby obyvatelů prešovského domu, kterým v pátek otřásla mohutná exploze. Svědectví podal pan Milan (61), který nasedl na kolo a dojel k hořící bytovce hned, co se o neštěstí dozvěděl. Svou dceru našel sice otřesenou, ale živou a zdravou.

Video  Záběry z vnitřku prešovského paneláku  - Městští hasiči Lipany
Video se připravuje ...

Volala mi, že v budově vybuchl plyn. Okamžitě jsem nasedl na bicykl a pospíchal za ní,“ uvedl pro zpravodaj Nový čas. „Naštěstí stihla vyskočit z balkonu, protože bydlí i s kamarádkou v přízemí,“ dodal. Vystrašené rodině dcera řekla, že v bloku plynaři něco opravovali a v celé ulici byl cítit plyn.

Zachránil ho výtah

Díky štěstí, které ostatní bohužel neměli, se podařilo z pekla uniknout i Marku Majorošovi (45), o němž informovala i TV Markíza. V čase výbuchu se nacházel přímo v epicentru. Jak je tedy možné, že přežil? Pár vteřin před katastrofou nastoupil totiž do výtahu. Zavřely se dveře, výtah se rozjel a v tu chvíli se ozvala velká rána. Ta sice dveře kabiny rozrazila, ale nepoškodila lana a výtah se nezřítil.

 

„Všude byla tma, hustý palčivý dým a odevšad sálaly plameny,“ nechal se slyšet otřesený obyvatel bytu na 9. poschodí. Na pomoc prý čekali víc než hodinu. Pan Majoroš však kromě šoku utrpěl i zranění krční páteře a části levé ruky. „Náš byt je pryč, teď bydlíme u rodičů manželky v Prešově. Ještě nám pořádně nedošlo, co nás teď čeká, protože musíme začít znovu. Jsme však rádi, že žijeme, takové štěstí jako já jiní neměli.“

Znepokojené telefonáty ignorovali

Děsivé okamžiky popisuje i vyděšená obyvatelka sousedního paneláku, Patrícia Králová (33). Podle ní byl ve vzduchu plyn už v pátek dopoledne. „Vyšla jsem na chodbu a začala burcovat sousedy, že cítím plyn. Klepala jsem i na starší sousedku, jestli náhodou neunikal u ní v bytě. Začali jsme to řešit a já se rozhodla, že vyběhnu ven a zeptám se dělníků, co se děje. Když v tom se ozvala neskutečná rána.“

To byl ale pouhý začátek hrůzy, která na to propukla. Patrícia popisuje okamžik, kdy vyděšeně hleděla na člověka visícího z balkonu v jedenáctém patře. „Bohužel jsem to všechno viděla. Ten člověk se držel dlouho, ale nezvládl to, protože mu neměl kdo pomoct,“ vzpomíná se slzami v očích. Dodala, že záchranářům překážela zaparkovaná auta a ti se nemohli dostat dostatečně blízko.

 

Podle místních unikal plyn už několik dní. „Nevím, jestli vážně unikal už dřív, je ale pravda, že nikdo nereagoval na naše telefonáty. Volali jsme jim kolem půl dvanácté, ale bezvýsledně,“ dodala Patrícia rozhořčeně.

Jiřina Ratimcová ( 9. prosince 2019 02:27 )

Blbka budes ty, protoze z obyvaku je pres balkon blize, nez probehnout celym bytem na chodbu a tou k vychodu z domu. 💩

luboze ( 8. prosince 2019 22:53 )

Asi ti hrabe v bedni, lifi vyskakovali z prvniho patra protize schodiste bylo zricene komplet

kralovna-vsech-mori ( 8. prosince 2019 18:33 )

Dcera pána je blbka. Mohla v klidu odejít po schodech jako to udělali všichni co bydleli dole.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání