Se samotným pachatelem se setkali jen několik hodin před samotným aktem. Mark Chapman byl pětadvacetiletý muž posedlý Lennonem. Vraždu si pečlivě naplánoval celé měsíce dopředu a ráno 8. prosince 1980 přijel k budově Dakota, kde celý den čekal na to, až se zpěvák objeví.

V 17:00 přijel i s Yoko do svého apartmánu. Zpěvák se ještě stihnul ochotně podepsat Chapmanovi svou novou desku Double Fantasy, načež se vrátil do studia. Vrah si ji schoval do květináče před budovou a dychtivě očekával Lennonův návrat. Když konečně ve 22:50 vstoupil do budovy, vystřelil Chapman celkem pětkrát; 4 kulky zasáhly Johna Lennona do zad. I přes veškerou snahu lékařů zemřel na následky střelných zranění pár minut po příjezdu do nemocnice.

O kolečko navíc? 

Když si policie pro viníka přišla, šokovala ji scéna jako z nějakého bizarního snímku – Chapman klidně seděl na chodníku před budovou Dakoty a četl si výtisk „Ten, kdo chytá v žitě.“ Knihu si s sebou vzal i do vězení, kde po prohledání objevili jeho rukou napsaná slova „Toto je má výpověď.“

Nikdy se zcela jistě nepřišlo na to, z jakého popudu se Chapman rozhodl zabíjet. Sám se obhajuje slovy, že měl nedostatek sebevědomí a chtěl se proslavit. Na otázku, co má s vraždou společného kniha „Ten, kdo chytá v žitě“, zareagoval slovy: „Přeji si, aby si tuto knihu každý alespoň jednou přečetl. Je to velmi mimořádná kniha, obsahuje spoustu odpovědí. A já doufám, že v „Ten, kdo chytá v žitě“ ty odpovědi najdete. Děkuji.“ Sám se pod toto prohlášení podepsal jako Mark David Chapman – chytač v žitě.

Chce na svobodu

Vrah Johna Lennona se již desetkrát marně pokusil požádat o podmínečné propuštění. Soud mu vyměřil doživotní vězení s možností podmínečného propuštění nejdříve po 20 letech.

Soud žádost zamítl s odůvodněním, že propuštění Chapmana "by společnosti neprospělo a bylo by neslučitelné s její bezpečností". Osvobozením vězně by soud nejen "bagatelizoval vážnost jeho zločinu", ale ohrozil by i bezpečnost lidí, protože na Chapmana by někdo mohl zaútočit ze msty nebo snahy se proslavit.

O propuštění může Lennonův vrah, který si trest odpykává na západě státu New York, požádat znovu v srpnu 2020.

Fotogalerie
15 fotografií