Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Slastný relax v horké lázni: Makakové v Japonsku si zpříjemňují zimu teplou koupelí

Autor: kso - 
8. prosince 2019
12:30

Pro makaky červenolícé začíná každé chladné ráno koupelí v horkém prameni. V chladných měsících se opičky žijící v Opičím parku Jigokudani zajdou „vyčvachtat” v lázni podobné onsenu, tradiční japonské horké koupeli. Park byl pro ně vystaven jako útočiště poté, co se na úkor jejich stávající domoviny začaly rozrůstat lyžařské resorty. Teď je znovu otevřený potom, co ho předtím poničil tajfun. Upozornila na to televize CNN.

Makakové mají za sebou strastiplnou cestu, než mohli začít žít takto. Ze svého původního prostředí byli v 50. letech minulého století vyhnáni, a to kvůli expanzi lyžařských středisek. Uchýlili se do měst, kde způsobovali problémy a kradli farmářům ovoce.

Ti se bránili peticí, kterou si od vlády získali právo makaky lovit. Postavil se za ně Sogo Hara, zaměstnanec železniční služby Nagano, který se měsíce snažil zemědělce přesvědčit, aby opice nechali na pokoji. Zvířata se pak snažil nalákat do hor na jablka. 

Skupina opic se pak zatoulala do místního rjokanu, tradičního japonského hostince. Tato zařízení často zahrnují také venkovní horké koupele, onseny. Jednoho dne v roce 1963 se jedné z opic zakutálelo do koupele jablko. Poté, co otestovala vodu, vrhla se sama za ním do vody a začala se koupat. Netrvalo dlouho a všechny opice se po své kamarádce začaly „opičit”.

Během pár měsíců začaly všechny opice lázeň navštěvovat. Přestože tito nezvyklí návštěvníci připadali lidem rozkošní, pro rjokan znamenali zdravotní riziko. O rok později tak byl, hlavně ze zásluhy Hary, založen Opičí park Jigokudani. V parku mají opice vlastní lázeň, kterou si mohou v pokoji užívat.

Tajfun Hagibis, který se Japonskem v tomto roce prohnal, narušil prostředí parku. Ovlivnil jak hloubku vody, tak její teplotu. Park je však nyní v rekonstrukci a už znovu otevřen návštěvníkům. Park má facebookovou stránku, která denně informuje o životě opiček a stavu rekonstrukce.

Opice v koupeli jen tak relaxují

Makakové se ale nekoupou pouze proto, aby se zahřáli. Voda v lázni na ně má relaxační účinky, stejně jako na lidi, kteří navštěvují tradiční rjokany. K zahřátí by jim stačila jejich hustá srst a do vody se potápějí bez jakéhokoliv zjevného důvodu.

Tyto skutečnosti vedly výzkumníky k závěru, že se opice do lázně chodí opravdu uvolnit. Také si všimli, že i přestože se návštěvnost parku stále zvyšuje, opice se nezdají být o nic víc ve stresu. I v sezóně, kdy je v parku přeplněno, se opice „poflakují” po parku, koupou se a turistům nevěnují sebemenší pozornost. Zaměstnanci parku proto makaky v koupelích podporují.

Naplánujte si návštěvu parku

Makakové se nekoupou každý den. Lázně si užívají spíše, když je zima. Ideální čas, kdy opice navštívit, je hlavně leden a únor. Nejlepší je, když se k tomu přidá čerstvě napadlý sníh. Opice si v něm rády hrají, a pokud máte štěstí, uvidíte i malé makaky, jak po sobě hází sněhové koule.

Denní doba je taky důležitá, doporučuje se jít se na opice podívat po ránu, abyste stihli jejich ranní koupel. Park otevírá v devět hodin ráno a zavírá ve čtyři hodiny odpoledne. Nejlepší je zůstat přes noc poblíž v rjokanu a hned po snídani se do parku vydat. Na hlavní ulici, která do parku vede, je devět onsenů, které taky stojí za návštěvu.

Většina rjokanů poskytuje také ranní dopravu do parku, pokud se ale chcete vyhnout davu, přivstaňte si a vydejte se za opičkami pěšky. Z infocentra parku se k opičí lázni dostanete pěšky, necelé dva kilometry po lesní stezce. I přes zdánlivou nedostupnost však tento ojedinělý park stojí za návštěvu.

vosavopruz ( 8. prosince 2019 16:22 )

já mám zase doma výřivku a je to super

zada ( 8. prosince 2019 14:03 )

To je Kalousek s Michálkem, jak živí, jako živí

Zobrazit celou diskusi