„Omezení průjezdu automobilů kolem zastávek autobusů a trolejbusů v Šumavské ulici pomůže snížit riziko na místě pro přecházení. Tato oblast je navíc klíčovým uzlem veřejné dopravy v Plzni, ve kterém se pohybuje až 20 tisíc chodců denně,“ řekl náměstek primátora Michal Vozobule. Přednost tak dostane pěší a veřejná doprava, projet budou moci i cyklisté.

V místě je výstup z nádraží i autobusového terminálu. Pro chodce je tady ale jen místo pro přecházení, zebra na vozovce chybí.

„Množství chodců je ale zejména ve špičkách enormní, často jde o souvislý proud. Na místě vznikají četné rizikové situace způsobené zejména tím, že chodci nerespektují skutečnost, že na tomto místě nemají před vozidly přednost,“ vysvětlil ředitel Správy veřejného statku Milan Sterly.

Šumavskou objedete

Aut místem projede denně až šest tisíc. Šumavská ulice se pro ně zavře v úseku Nádražní – Vocelova. Výjimku budou mít jen autobusy, trolejbusy, vozidla vězeňské služby a policie, která tudy jezdí k plzeňskému okresnímu soudu. Objízdná trasa povede ulicí U Prazdroje přes Sirkovou.

Do Goethovy auta nevjedou

Auta už nevjedou ani do Goethovy ulice. Ta bude uzavřena v úseku Kopeckého sady – Americká. Výjimku bude mít MHD, zásobování, klienti Komerční banky a Okresní správy sociálního zabezpečení Plzeň – jih.

Uzavírku bude možné objet po Anglickém nábřeží. Zároveň bude přesunuta zastávka MHD z Kopeckého sadů před Západočeským muzeem do Goethovy ulice.

Nedisciplinovaní řidiči

„Chceme hlavně předejít dlouhodobě neřešitelnému nesprávnému parkování aut v Goethově ulici. Vozidla zde stojí ve dvou řadách a blokují tak průjezd všech ostatních,  včetně vozů MHD,“ uvedla Andrea Fojtíková ze Správy veřejného statku.

Opatření má také pomoci k plynulosti hromadné dopravy. Nástupní zastávka na autobusy linek 33 a 40, bude v Goethově ulici u Rybárny. Zkrátí se tak vznikne ze současné odstavné plochy pro MHD záliv pro podélné parkování. Nahradí tak dosavadních osm stání v Goethově ulici, která budou zrušena. 

VIDEO: Žena přecházela na nádraží přes koleje, smetl ji vlak.