Smetanova síň Obecního domu se „na čerty“ rozezněla filmovými melodiemi pro UNICEF. Kromě ústřední melodie z pohádky Anděl Páně Miloše Boka (51) či hudebně-obrazové básně poskládané z hudby Luboše Fišera (†63), jenž má na svědomí hudební podkres komedií Adéla ještě nevečeřela a Tajemství hradu v Karpatech, došlo i na suitu z hudby k filmům Jiřího Menzela, kterou složil hudební skladatel Jiří Šust (†75). I když je slavný režisér od operace mozku, kterou podstoupil v roce 2017, v domácí péči a jako „ležák“ odkázaný na pomoc svého okolí, na téhle akci pochopitelně chybět nemohl. S Šustem totiž spolupracoval na neskutečných dvanácti filmech.

Tento rok se navíc připomínalo i sté výročí od jeho narození. „Pocta Jiřímu Šustovi, dvornímu skladateli hudby filmů Jiřího Menzela. Děkujeme. Bylo to mimořádně krásné. Obzvlášť v Jirkově přítomnosti,“ dojala se na sociálních sítích Olga a připojila sérii fotografií, na nichž pózuje společně se svým mužem. Menzel je na nich sice upoutaný na kolečkové křeslo, ale zato obklopený lidmi, kteří ho hluboce milují. Nevlastní dcerka Anička (10) mu dokonce na jednom ze snímků dává polibek na tvář, na druhém pro změnu líbá on ji.

Umělec ověnčený Oscarem strávil po operaci hlavy rok pobytem v nejrůznějších nemocnicích a rehabilitačních centrech, vše se ale změnilo v okamžiku, kdy si jej jeho paní vzala domů. Menzel viditelně pookřál a podle snímků z poslední doby, které jeho choť tu a tam sdílí na instagramu, například z divadla nebo z kadeřnictví, se mu do oka po dlouhé době zase vrátila jiskra. „Lepší se, ale stále je to vážné,“ vysvětlila Olga Menzelová Blesku na jaře letošního roku. „Je ale obdivuhodný v té nezlomné vůli. Ten konec mu osud nadělil těžký. Pořád má smysl pro humor,“ prozradila zase primáckému Top Staru.

Fotogalerie
51 fotografií