Podle výpovědi několika obyvatel dotčeného domu dorazili na místo jako první právě policisté. Ti také začali jako první evakuovat obyvatele z domu. Zachránění obyvatele policistům za jejich odvahu a nasazení osobně poděkovali.

„Policisté z pohotovostní motorizované jednotky, speciální pořádkové jednotky a velitelé policie převzali z rukou starosty městské části Prahy 14 poděkování za zásah u požáru domu na Černém Mostě,“ uvádí Violeta Siřišťová, mluvčí Policie ČR. „Na slavnostním ceremoniálu byli přítomni i zachránění vozíčkáři, kteří zasahujícím policistům poděkovali a chtěli se s nimi obejmout, jako dík za záchranu jejich života.“ „Co si budeme nalhávat. Dusili jsme se, v podstatě jsme čekali už jen na to, kdy přijde konec,“ svěřil se dříve pro Blesk.cz upřímně Pavel Beneš (45), který si požárem prošel na vlastní kůži. „Byla to otázka dvou tří minut. Ale v poslední chvíli k nám do bytu vtrhli hasiči, kteří nás po schodech spolu s policisty snesli dolů. Nebýt jich, s manželkou už tu nejsme,“ váží si Pavel.

Jak se to přihodilo?

Hořet začalo v jednom z bytů ve 2. patře, který obývala Veronika Š. Plameny se začaly šířit, a vnitřek paneláku zachvátil dávivý dým, přičemž došlo k situaci, kdy v domě se zvláštním určením, kde žije většina imobilních obyvatel, přestal jezdit jeden ze dvou evakuačních výtahů. Policisté a hasiči tak byli nuceni snášet vozíčkáře po schodech. Po tom, co způsobilo požár, hasiči pátrají. „Rádi bychom touto cestou poděkovali všem složkám integrovaného záchranného systému za profesionální spolupráci,“ uvádí Siřišťová.

Fotogalerie
36 fotografií