„Jiného úmyslně usmrtil a takový čin spáchal zvlášť surovým způsobem,“ uvedl předseda senátu Jan Špeta. Vietnamci, který nikde nepracuje, žije převážně na ulici a živí jej rodina, hrozilo až 18 let za mřížemi. Verdikt není pravomocný.

Krvavému incidentu, který se odehrál letos v březnu, předcházela hádka obou aktérů. Následovala potyčka. „Poté, co poškozený po úderu pěstí upadl na zem, jej obžalovaný nejméně třikrát kopnul do hlavy a několikrát mu dupnul na obličej,“ řekla státní zástupkyně Blanka Míková. Napadený zemřel po několika dnech v nemocnici na zhmoždění a otok mozku.

Vietnamec jakoukoli vinu odmítal. „Byl to klasický konflikt. Několikrát jsme do sebe venku vrazili, nesnášeli jsme se. Ten den mě on udeřil pod rameno a oko. Já ho také udeřil. On zakopl, asi o schod, a upadl. Já ho několikrát kopl do stehna a zadku,“ popsal při vazebním jednání. U hlavního líčení již nevypovídal.

Od oběti jej odtáhl člen ostrahy obchodu a agresor klidně odešel. Asi 10 minut poté ho v jiném obchodě zadržela policie. Proti verdiktu se hned v soudní síni odvolal. Příbuzní zemřelého po něm chtěli odškodné celkem čtyři miliony korun, soud je odkázal na občanskoprávní řízení.

VIDEO: Vietnamec při vazebním jednání u soudu v Chebu.