Dana Morávková bydlí v činžovním domě v Praze-Vršovicích. „Prahu 10 jsme si oblíbili, výhled na tu krásu z našeho podkrovního bytu je prostě k nezaplacení. Samozřejmě tady rádi bydlíme i kvůli synovi, jeho koníčkům a škole. Když jsme tento byt kupovali, měl náš syn Péťa opravdu hodně zájmů. A kvůli své profesi jsem ráda, že jsem relativně v centru, bývám na natáčení často i v pět ráno, takže jsem šťastná, že nemusím dlouho cestovat. Náš byt jsme kupovali před 9 lety a jsme tady velmi spokojeni.“

Dana má ráda rozlehlé a prosvětlené místnosti, což je pro ni velice zásadní, a v tomto bytě se jí to také splnilo. Především obývák disponuje velkými okny na terasu, proto tu také tráví nejvíce času. „Učím se tady texty a jsem s rodinou. Vlastně si žádnou místnost nedovedu představit bez lidí, které mám ráda. Vždy chci mít kolem sebe ty nejbližší,“ směje se Dana. Také byt zařizovala po konzultaci s manželem a synem. „Baví mě dekorování, ale vždy si to nechám rodinou odsouhlasit,“ říká.

„Asi jako každou ženu mě baví dekorace, drobnosti a nábytek pro útulné bydlení. A ráda si i nechám poradit od odborníků – třeba designéři z KIKA mi vybrali krásnou komodu. Byla jsem přesvědčená, že se mi do bytu nevejde a bude to úplně špatně. Dnes už je umístěná a je to perfektní,“ raduje se. Na vlastní kůži se totiž přesvědčila, že ne vždy je výběr zařízení bez konzultace správný. „To víte, člověk není vždycky šikovný a praktický… Třeba když byl syn Péťa úplně malinký, podařil se mi opravdu husarský kousek – pořídili jsme si bílou sedačku. No, dnes už bych vám to s malým dítětem rozhodně nedoporučila.“

Byt se Dana snažila zařizovat prakticky, ale útulně. „Chceme, aby nám doma bylo dobře. Snažím se vše ladit do neutrálních přírodních a decentních tónů – zelenkavé, šedé, béžové a podobně. Třeba v obývacím pokoji jsme se rozhodli pro malbu v přírodních tónech, ale do ložnice jsme zvolili designovou tapetu, protože ladí s konceptem tohoto prostoru.“ Nábytek má rodina Dany Morávkové ráda jednoduchý, ona sama prý nepreferuje žádný z materiálů, je pro ni určující spíš to, kde nábytek bude, v jakém prostoru a prostředí. Důležité jsou pro ni květiny, které vidí jako základ útulného domova.

„I díky své profesi mám doma spoustu květin a každá mě po představení potěší. Zároveň je dostávám od manžela Petra. Mám je snad úplně všude. Jak v květináči, tak řezané ve váze. A zbožňuji především orchideje.“ Co se týká kuchyně, nechala si ji Dana zařídit jednoduše a prakticky.

„Vařím většinou rychlá jídla z receptů od maminky. Tomu jsem uzpůsobila i zařízení své kuchyně – vše je v jednoduchých liniích,“ vysvětluje herečka. A prakticky a účelně je zařízená také její šatna. „Snažím se o to, abych tam měla především přehled, takže mám spoustu polic, zásuvek a organizérů, bez kterých bych jinak byla ztracená. I když se mi ale přehled o všem nedaří udržovat dokonale, jsem se svou šatnou většinou spokojená.“ A spokojená je ostatně s celým svým bytem.

Fotogalerie
37 fotografií

Článek připravil časopis Blesk Bydlení. Aktuální číslo koupíte v novinových stáncích nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

Titulka Blesk Bydlení na prosinec 2019
Autor: archiv Blesk Bydlení