Ještě před šesti lety fungovala jejich velká rodina skvěle. Manželům se narodil nejmladší Mikuláš (6), zabydlovali se ve skromném, leč útulném domku. V roce 2013 ho ale zničila povodeň a záhy nato od rodiny odešla maminka a podle všeho pak skončila na ulici.

Tomáš tak zůstal na všechno ze dne na den sám. „Její odchod mě hodně zasáhl, ale nechci být zahořklý a nechci, aby se náš vztah odrážel na dětech, protože jsou pro mě prvořadé. Pokud manželka chtěla od nás odejít, tak jsem jí nechtěl bránit,“ svěřil deníku Aha! učitel Tomáš.

„Učitelský plat už není tak hrozný, jak tomu bývalo. Aktuálně u mě žijí čtyři děti, protože se po natáčení vrátila Anička. Květuška teď začala pracovat jako uklízečka, tak zbytek teď už zvládnu uživit,“ prohlásil. Další děti už navíc odrostly a mají vlastní život.

Bohužel není vše jen pozitivní a Tomáš má zdravotní problémy. Kvůli stresu trpí chronickou nespavostí, ke které se přidávají další potíže. A k tomu si dělá starost i o manželku, která po odchodu z domova skončila neslavně. „Nějakou dobu žila na ulici, ale teď si našla bydlení a práci. Doufám, že bude líp. My jsme vždycky v kontaktu byli. Nejdelší prodleva byla asi tři týdny,“ dodal.

Protipovodňová zeď

Přestože mu velká voda vzala skoro všechno, o stěhování ani náhodou neuvažuje. „My jsme tady doma. Ani když to byl dům hrůzy, tak jsem se nechtěl domova vzdát. A teď? Určitě ne! Máme dům, na který věnovali peníze lidé z celé republiky. Navíc dneska je tady protipovodňová zeď a já věřím, že by nás ochránila,“ dodal Tomáš, jehož osudy jsme viděli v Misi nový domov.

Rekonstrukce jeho bydlení byla ale tak nákladná, že rozpočet štábu Novy nestačil. Obnos, který chyběl na stavbu nové střechy, musel být vybrán od lidí. Diváci během 10 dnů shromáždili neuvěřitelných 900 tisíc. „Všem děkuji! Díky tomu se můžu věnovat rodině. Nejsem příliš manuálně zručný, takže i tohle odpadlo a já jsem za to šťastný.  Nemusíme chodit venkem, dům není vlhký, což má vliv na naše zdraví, máme novou střechu. Prostě pohádka,“ raduje se učitel s dobrým srdcem.

VIDEO: Mise nový domov: Učiteli pomáhala celá republika!

Video
Video se připravuje ...

Mise nový domov: Učiteli pomáhala celá republika! TV Nova

Fotogalerie
16 fotografií