„O zřízení pozice koordinátora jsem dlouhodobě, ale marně usilovala už jako radní pro životní prostředí v minulém volebním období. Praha má totiž Institut plánování a rozvoje, který se zabývá vypracováváním strategií a studií, a pak až investiční odbor, jehož pracovníci uvádějí projekty do života. Chybí ale mezičlánek. A u složitějších projektů je naprosto nezbytné, aby zde byl tým erudovaných lidí vybavených dostatečně vysokými pravomocemi,” sdělila Plamínková.

Koordinátoři by měli podle ní být na magistrátu zaměstnáni na plný úvazek. Jejich působení považuje Plamínková za nezbytné například u příměstského parku Soutok. V tomto případě jde o rozvoj území kolem soutoku Vltavy a Berounky, které má rozlohu přes 1000 hektarů. Je rozděleno mezi pět městských částí a působí tam několik desítek zainteresovaných stran.

Noční starosta

Nejedná se o první novotu současného vedení magistrátu. V lednu tohoto roku vznikl institut tzv. nočního starosty, který zastává Jan Štern. Ten se zaměřuje především na noční klid a pořádek v centru metropole. Štern dříve působil coby asistent radní pro oblast kultury Hany Třeštíkové (Praha Sobě).