Institut se podle radního zaměří na tři oblasti – vzdělávání, životní prostředí a sociální podnikání. Nová instituce by měla mít formu zapsaného ústavu, což podle Šimrala umožní nabídnout jeho manažerům odpovídající ohodnocení a nikoliv pouze tabulkové platy. Dozorčí a správní rada ústavu bude složena ze zastupitelů.

Financování institutu bude zajištěno ze dvou výzev evropského operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání. Ve výzvě Implementace krajských akčních plánů II bude mít Praha podle Šimrala nárok na více než půl miliardy korun, dalších asi 70 milionů pak může čerpat z výzvy Smart Akcelerátor II.

Celkem 99,8 procenta z prvně zmíněné půlmiliardové výzvy měla dosud podle radního na starosti pražská hospodářská komora, a to na základě memoranda s hlavním městem. Důvodem změny u následující výzvy, která odstartuje příští rok, je podle radního odlišná představa vedení města o povaze podporovaných opatření.

Radní Vít Šimral (Piráti)
Autor: Blesk:Czech News Center, a.s./Martin Sekanina

Vypovězení memoranda

„Hospodářská komora by stále chtěla více podporovat řemesla, řekněme manuálně pracující a zaměřovat se na to, aby dodávala pracovníky pro zaměstnavatele typu velkých továren, velkých průmyslových podniků a tak. Naše preference je pochopitelně trochu jiná,“ vysvětlil Šimral. V moderní době se podle něj nedá vývoj na pracovním trhu předvídat a vedení města se proto chce zaměřit zejména na všeobecné vzdělání a dovednosti, které lidem pomohou být na trhu práce flexibilní. „Memorandum s hospodářskou komorou chceme vypovědět,“ řekl radní. Dodal, že magistrát o tom s komorou nyní jedná.

Hlavní město se chce podle radního v oblasti inovací zaměřit také na podporu start-upových inkubátorů například v oblasti biotechnologií nebo vesmírných technologií či na vzdělávání. Spolek Prahy, ČVUT, Univerzity Karlova a Akademie věd podle něj například připravuje zdarma přístupný online kurz zaměřený na umělou inteligenci, který by měl fungovat od září příštího roku. Praha také jedná s ministerstvy zahraničí a vnitra o zjednodušení a zrychlení vydávání víz pro kvalifikované pracovníky a výzkumníky například ze zemí bývalého Sovětského svazu.