Na Facebooku městské policie se objevila fotografie kolegů, kteří se sešli u zkoušek opět po 21 letech. Přestože oba pracují u městské policie Praha a na fotografii stojí v objetí, za ty roky se ve službě nepotkali. Marcela Kilerská je instruktorkou teoretické přípravy na Útvaru vzdělávání, Zdeněk Majer se roky pohybuje jako okrskář Prahy 11. Oba si práci pochvalují.

Práci našli až v Praze

Po více než dvaceti letech by ani jeden práci neměnil. Oba dnes žijí ve služebním bytě v Praze a těší se z toho, že před 21 lety volili tuto životní cestu. Marcela v té době měla problém najít si na Moravě práci coby učitelka.

Opět v roli pedagožky

„Zkusila jsem se ucházet o místa v Bartolomějské… Tam mi bylo řečeno, že mají stop stav pro ženy. Ten samý den jsem si všimla reklamy v metru, že městská police v Praze přijme strážníky, moje další kroky vedly na personální oddělení. Je to moje první a věřím, že i poslední práce," těšila se Marcela, která se díky městské policii mohla vrátit k oboru, kterému se chtěla původně věnovat. Dnes neučí tedy žáky, ale školí strážníky. V přímém výkonu služby byla přitom jen rok.

Naději na lepší pracovní podmínky hledal v Praze i Zdeněk. „Pocházím z Mostu, kde byla a je velká nezaměstnanost," vzpomínal, jak se rozhodl s kamarádem zkusit štěstí v Praze. „On předtím pracoval cca 10 let u strážníků v Litvínově, tak naše první cesta vedla na nábor k městské policii." Při nástupu se kamarádovi narodil potomek, výcvik nakonec ukončil a Zdeněk zde zůstal sám. „Nakonec mi to ale nevadilo, jelikož se v našem kurzu sešla výborná parta lidí ze všech koutů Česka," pochvaluje si kolektiv dodnes.

Nejsem »botičkář«

Jaké posměšky je ještě dnes nadzvednou ze židle?  Marcele vadí, že stále traduje mýtus, že strážníci na rozdíl od policistů nemají žádná oprávnění, že je přestupce platí ze svých daní. „Největší mýtus je ten, že jsme tady od toho, abychom řešili jen psí exkrementy a že nás baví nasazovat botičky," smál se Zdeněk, který při denní službě  Šeberov - Hrnčíře nachodí desítky kilometrů.

Jako strážník dohlíží na veřejný pořádek, co se týká čistoty veřejného prostranství, volného pobíhání psů a plnění dalších úkolů, které ten den dostane.  „Samozřejmě řeším i špatné parkování a pomáhám lidem, kteří se na mě obracejí. Někdy si chtějí jen tak popovídat, to je pak milé zpestření pracovního dne," popisoval svou práci, kterou by neměnil.

Zdeněk je jako extrovert nejvíce oceňuje stálý kontakt s lidmi. „Navíc mě vždy potěší, když má pomoc nebo realizace jakéhokoliv podmětu dopadne k jejich spokojenosti," dodal.

Strážníci jsou prověřovaní?

Strážnici městské policie jsou pravidelně prověřováni, od roku 2018 dokonce každé tři roky, aniž by bylo možné získat osvědčení na dobu neurčitou. „První tzv. prolongačky jsou po 5 letech (zkoušky odborné způsobilosti strážníka), kdy se ověřuje, zda je i nadále strážník schopen vykonávat svoji práci. Za předpokladu, že zkoušku úspěšně vykoná, dostává osvědčení na 5 let a po čtvrtém úspěšném absolvování zkoušky dostává osvědčení na dobu neurčitou," sdělila pro Blesk.cz Irena Seifertová, mluvčí městské policie Praha.

Úplně první zkoušku absolvují strážníci po tříměsíčním intenzivním kurzu. Připravují se jak v teoretické rovině (studium právní předpisů – např. zákon o obecní policii, přestupkový zákon, tabákový zákon, trestní právo, vyhlášky a nařízení města a další), tak absolvují náročný fyzický výcvik nejen s ohledem na kondici, ale i taktiku, prvky sebeobrany apod.

Po tomto kurzu jde strážník před komisi Ministerstva vnitra ČR, kde vykoná zkoušku (písemný test a ústní zkoušení) a pokud uspěje, získává tzv. „osvědčení o splnění stanovených odborných předpokladů“ a poté nastupují do výkonu služby.

Fotogalerie
5 fotografií