Vyválejte kuličky jako české hvězdy: Voříšek oříškové, Doležalová kešu a David křehké Rafaelo
-
Ke klasice na vánočním stole patří i nejrůznější, většinou nepečené, kuličky. Mohou se dělat na poslední chvíli, takže často zachrání notorické nestíhače. O své oblíbené recepty se s námi podělili Michal David, Karel Voříšek a Klára Doležalová.
- 1.
Kuličky Rafaelo Michala Davida
Suroviny: ● 250 g cukru moučka ● 250 g másla ● 250 g sušeného mléka ● 1 balíček loupaných mandlí ● 1 dl vody ● 1 balíček vanilkového cukru ● 120 g mletého kokosu ● strouhaný kokos na obalení.
Postup: ● Vanilkový a moučkový cukr dáme do misky a přidáme máslo a vodu. Necháme rozpustit ve vodní lázni. Poté směs vychladíme. Až získá pokojovou teplotu, přidáme postupně sušené mléko a strouhaný kokos. Vzniklou hmotu dáme do ledničky aspoň na 2 – 3 hodiny ztuhnout.
● Z tuhé směsi vytvoříme kuličky a do každé zabalíme oloupanou mandli. Kuličky Rafaelo obalujeme v kokosové moučce a pak necháme v chladu ztuhnout. (Místo kokosu můžeme případně obalit také v hořkém kakau.)
- 2.
Kuličky z kešu oříšků Kláry Doležalové
Suroviny● 250 g kešu ořechů ● 100 g holandského kakaa ● 3/4 hrnku agávového sirupu ● 2 kávové lžičky mleté skořice ● špetka soli ● 3/4 hrnku kokosového oleje.
Na obalení: ● drcené kakaové boby ● strouhaný kokos-
Postup: ● Kešu ořechy namočíme na tři hodiny do vody, poté vodu slijeme a ořechy rozmixujeme spolu s kokosovým olejem dohladka. ● Rozmixované kešu dáme do mísy, přidáme kakao, agávový sirup, skořici a sůl. Důkladně promícháme, ať se vše spojí. Směs dáme do lednice na hodinu ztuhnout. ● Pomocí lžíce tvarujeme ze ztuhlé směsi kuličky, které obalujeme v bobech nebo strouhaném kokosu. ● Hotové kuličky dáme ještě na dvě hodiny do ledničky ztuhnout.
- 3.
Voříškovy oříškové kuličky
Suroviny: ● 240 g nastrouhaných vlašských ořechů ● 160 g moučkového cukru ● 4 neušlehané bílky ● půlené vlašské ořechy na ozdobu.
Postup: ● Vše smícháme dohromady, pak vytvarujeme kuličky o průměru cca 1 cm a klademe je na plech vyložený pečicím papírem, necháváme mezeru cca 4 cm. Do každé kuličky vmáčkneme půlku vlašského ořechu. Pečeme pomalu při 160 °C, až kuličky dostanou lehce zlatavou barvu. Rukou vyzkoušíme, jestli je kulička tuhá, pokud ano, máme hotovo.