Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vyznáte se v úvěrech? Někdy je půjčka nezbytná, přiznává expert

/
  • Jak se vyznat v úvěrech?
    2. prosince 2019 ● 12:57

    Reklamy na nás v předvánočním období ze všech stran útočí, že bez půjčky Vánoce nezvládneme. Jenže není půjčka jako půjčka. Jak vybrat tu pravou? Jsou půjčky, které vám můžou zkomplikovat život a dostat vás do dluhové pasti. Půjčka na nový telefon nebo kupu dárků pod stromečkem je neuváženost, za kterou budete pykat při splácení řadu měsíců.

    Jak se vyznat v úvěrech?

    Půjček je na trhu celá řada. U některých si často ani neuvědomíme, že používáme „cizí“ peníze. „Úvěr může být dobrý sluha, ale špatný pán,“ zdůrazňuje David Šmejkal, ředitel Poradny při finanční tísni. Podle něj může půjčka dobře posloužit jen tehdy, když se splátka „vejde“ do měsíčního rozpočtu. Jinak můžou dluhy snadno přerůst přes hlavu. Někdy je ale půjčka nezbytná.

     

    „Např. je lepší se bezpečně zadlužit než si nechat odpojit elektřinu nebo plyn. Také např. nenadálou exekuci za nezaplacené jízdné před mnoha lety je lepší rychle splatit půjčkou, když není kde jinde brát,“ dodává.

    Autor: BNP Paribas

  • 1.

    Hotovostní půjčka

    Nejčastější způsob, jak financovat větší nákup. Lze si vybrat mezi variantou bezúčelovou a účelovou. „Pokud víte, na co přesně si chcete půjčit, můžete půjčku získat za výhodnějších podmínek. Typicky se jedná o půjčku na automobil, nábytek, eletroniku či vybavení dětského pokoje,“ vysvětluje David Hubáček, který je v České spořitelně zodpovědný za finanční gramotnost.

     

    „Neúčelová půjčka je druh spotřebitelského úvěru, který má vyšší úrokovou sazbu a klient jej může využít na cokoliv. Klient nemusí dokládat bance použití půjčených peněz, získá je ihned v hotovosti nebo jsou převedeny na běžný účet,“ dodává. Po podpisu smlouvy jsou peníze připsány na váš účet během několika minut a půjčku splácíte v pravidelných měsíčních splátkách.

    Autor: Shutterstock

  • 2.

    Sloučení půjček (konsolidace)

    Máte více půjček, které nezvládáte platit? Můžete je sloučit do jedné, výhodnější, a nastavit si splátky tak, abyste je zvládli. Banky často umožňují se splátkami během splácení „hýbat“, např. je zvyšovat nebo snižovat. 

    Autor: Shutterstock

  • 3.

    Kreditka

    Používáte kreditku? Tak využíváte peníze banky. Kreditka se vyplatí při nakupování na internetu nebo v zahraničí, protože je zcela oddělená od běžného účtu. Výhodou kreditek je tzv. bezúročné období. Pokud v něm svůj dluh splatíte, nehradíte žádné úroky ani poplatky navíc.

    Autor: Profimedia

  • 4.

    Kontokorent

    Kontokorent je vlastně rezervou na vašem účtu, pro případ, že byste na něm neměli dost vlastních peněz. Každá příchozí platba na účet potom dorovnává účet do plusu, proto kontokorent nemá žádné pravidelné splátky. Za využívání peněz z kontokorentu platíte vyšší úrok.

    Kontokorent se hodí, pokud potřebujete zamáznout díru v rozpočtu pár dní před výplatou.
    Autor: Shutterstock

  • 5.

    Hypotéka

    Hypotéka je zjednodušeně řečeno speciální druh půjčky, určené k nákupu bydlení. Počítá se s tím, že si půjčíte vysokou částku, kterou budete splácet i desítky let. Proto je dobré si vše řádně promyslet a propočítat. Nadsazené požadavky na luxusní bydlení vás můžou přijít pořádně draho.

    Autor: Shutterstock

Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy