Vztahy mezi hlavními městy Česka a Tchaj-wanu byly pod smlouvou již od roku 2001. Podle primátora Zdeňka Hřiba jsou v současnosti na nadstandardní úrovní, a proto chtěl smlouvu „povýšit na sesterskou úroveň“. Co to pro Prahu znamená?

„Chceme se soustředit na chytrá řešení, smart-cities, technologie, které mohou pomoci v oblasti zdravotnictví, vzdělávání a podobně. Kromě toho očekáváme, že bude probíhat apolitická kulturní výměna a případně studentské výměny. Již nyní Tchai-pej poskytuje studentské pobyty pro studenty sesterských měst při studiu čínštiny,“ jmenuje hlavní výhody při uzavření sesterské smlouvy primátor. Tu v prosinci následně schválilo zastupitelstvo hlavního města. V lednu dokument podepíše starosta Tchaj-peje při návštěvě Prahy.

Luskouni a pandy

Tchaj-pej podle Zdeňka Hřiba pomáhala při převozu koňů Převalského do Mongolska a do Zoo Praha by měl přibýt i pár luskounů z Tchaj-wanu. V minulých letech chtěla Praha získat pandy velké z Číny, ale k chystané výstavbě pavilónu pand a jejich výpůjčce do zoo nedošlo.

Mezi Čínou a Tchaj-wanem panují vyhrocené spory, kdy si asijský obr činí nárok na Tchaj-wan a považuje ho za svou provincii. Vztahy mezi Prahou a Čínou se zhoršily poté, co primátor Zdeněk Hřib přivítal tibetského exilového premiéra a vyžadoval úpravu sesterské smlouvy s Pekingem. V říjnu 2019 pak situace eskalovala, když Praha a Čína tuto smlouvu vypověděly. Doteď má hlavní město uzavřené partnerské smlouvy se dvěma čínskými městy.

Čínská odveta

Případných odvetných opatření ze strany Číny za uzavření sesterské smlouvy s Tchaj-pejí se Zdeněk Hřib neobává. Podle Vratislava Mynáře, kancléře prezidenta Miloše Zemana, se však kvůli Hřibovi a plánované cestě předsedy Senátu Jaroslava Kubery na Tchaj-wan nebude konat lednové Česko-čínské obchodní fórum„Díky chování pana primátora Hřiba a plánované cestě Kubery je minimálně česko-čínské investiční fórum odloženo,“ řekl pro ČTK Mynář.

Podle Zdeňka Hřiba za to nemůže on, ale snižující se ekonomický růst Číny: „Růst čínské ekonomiky zpomaluje, určitě se budou hledat nějaké zástupné důvody, ale buďme realisté, jak to je. Čínské sliby o investicích nebyly splněny kvůli zpomalení růstu jejich ekonomiky,“ reagoval na nařčení primátor.

Další města

Uzavírání mezinárodních smluv konzultoval i s ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem (ČSSD), což potvrdila i mluvčí ministerstva Zuzana Štichová: „Pan ministr se o problematice česko-čínských vztahů s panem primátorem bavil, upozornil ho na veškeré souvislosti, které může mít jak vypovězení smlouvy s Pekingem, tak případné navázání partnerství s Tchaj-pejí,“ uvedla mluvčí začátkem prosince s tím, že Česko stále uznává politiku jedné Číny. Ministerstvo podle ní nechce zasahovat do uzavírání partnerských smluv mezi regiony a městy.

Fotogalerie
6 fotografií