Letos bojovalo v rekonstrukci bitvy 1 075 vojáků se 700 puškami, 15 děly a 65 koňmi. Scénář navázal na loňské představení. „Vloni jsme se inspirovali začátkem bitvy a v rozporu se zvyklostmi jsme nechali ruské a rakouské jednotky pocítit vítězství u Telnice,“ řekl scénárista bitvy Jakub Samek.

Letos ale Rusům a Rakušanům vpadla do zad Napoleonova vojska. O výsledku bitvy tak bylo rozhodnuto a americký herec Mark Schneider (50) v roli vojevůdce mohl se svou družinou slavit.

Skutečná Bitva tří císařů se odehrála 2. prosince 1805. Napoleon v ní porazil vojska ruského cara Alexandra I. a rakouského císaře Františka I., padlo 20 000 až 35 000 vojáků. Památku mrtvých si připomněli vojáci při mších v kostelech v okolí bojiště.

Po letech nebojoval u Slavkova uznávaný ruský odborník na Napoleona Oleg Sokolov. Před třemi týdny totiž ze žárlivosti zavraždil v Petrohradě svoji milenku Anastazii Ješčenkovou, se kterou před dvěma lety tančil na zámeckém bále. Dívku doma zastřelil, rozčtvrtil a tělo se snažil naházet po částech do řeky. Hrozí mu za to 15 let vězení.

Nepřítomnost ruského experta Olega Sokolova milovníkům historie rekonstrukci bitvy nijak nepokazila. „Jsme v šoku. On hodně pil a pak se neovládal,“ shodli se jeho přátelé. „Musel mít vypito a něco mu přelétlo přes mozek,“ řekl Blesku jeho kamarád Pavel (55).

„Nevím, jaký démon Olega ovládnul. Je to tragédie i pro něj, jeho blízké i pro mne. Upřímnou soustrast rodině Aničky, kterou jsme také znali,“ řekl Blesku organizátor bitvy Miroslav Jandora.

Problémy se zákonem měl i americký herec Mark Schneider (50), který při slavkovských bitvách zpodobňuje Napoleona. Je mu totiž k nerozeznání podobný. Před časem v USA opilý zavinil dopravní nehodu. Dostal domácí vězení a několik let proto ve Slavkově nevystupoval. O víkendu už ale vojskům velel.

Fotogalerie
65 fotografií